Prețul petrolului, în creștere

Prețul petrolului a crescut luni cu aproximativ 2 dolari pe baril, ca urmare a opririi producției de țiței la câmpul petrolier norvegian Johan Sverdrup și a escaladării războiului dintre Rusia și Ucraina, transmite Reuters.

Contractele futures pe țiței Brent au crescut cu 2,8%, ajungând la 73,04 dolari pe baril, iar contractele futures pe țiței West Texas Intermediate (WTI) din SUA au crescut cu aceeași valoare procentuală, atingând 68,90 dolari pe baril.

Acest salt a fost influențat de oprirea producției la Johan Sverdrup, cel mai mare câmp petrolier din Europa de Vest, gestionat de Equinor, din cauza unei pene de curent onshore. Repornirea producției nu are un termen clar, ceea ce a crescut incertitudinea pe piață.

De asemenea, escaladarea conflictului Rusia-Ucraina generează riscuri suplimentare pentru infrastructura petrolieră și piețele energetice globale.

Escaladarea războiului din Ucraina ar putea crește impactul asupra pieței

Escaladarea tensiunilor în Ucraina a avut un impact semnificativ asupra pieței. Decizia SUA de a permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor ruse a fost catalogată de Kremlin drept o acțiune „nechibzuită”.

Aceasta ar putea duce la intensificarea conflictului și la noi perturbări în aprovizionarea cu petrol.

La rândul ei, Rusia a lansat cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei din ultimele trei luni, afectând grav infrastructura energetică a țării.

Analiștii avertizează că dacă infrastructura petrolieră din regiune este vizată, prețul petrolului ar putea crește și mai mult.

Pe termen mediu, evoluția pieței petrolului este influențată de mai mulți factori. Printre acestea, ofertele globale și prognozele de cerere. Potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), oferta globală va depăși cererea cu peste 1 milion de barili pe zi până în 2025, chiar și în condițiile reducerilor de producție OPEC+.

În plus, traderii transferă tranzacțiile WTI către contractul din ianuarie, în condițiile în care contractul din decembrie urmează să expire. O posibilă trecere a pieței din backwardation (contractele pe termen scurt mai scumpe decât cele pe termen lung) în contango (contractele pe termen lung mai scumpe decât cele pe termen scurt) poate modifica dinamica pieței, a declarat Bob Yawger, expert în contracte futures la Mizuho.