Un număr de 34 persoane au murit şi alte câteva zeci au fost rănite în atentatele teroriste de pe aeroportul Zaventem şi din staţia de metrou Maelbeek, din capitala Belgiei, care au declanşat alerte de securitate în întreaga Europă. 

În jurul orei 14,09 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent înregistra o scădere de 16 cenţi până la 41,38 dolari iar cotaţia barilului de ţiţei american cu livrare în luna mai era în scădere cu 39 de cenţi până la 41,13 dolari. 

Scăderea de marţi vine după ce în ultimele şase săptămâni preţul petrolului a crescut cu aproape 50% atingând cel mai ridicat nivel din acest an, ceea ce i-a determinat pe mulţi dintre cei care mizau împotriva pieţei să-şi revizuiască poziţiile. "Nu aş fi surprins să văd că unii participanţi de pe piaţă spun că scumpirea preţului, de peste 30% în ultimele săptămâni, a fost una excesivă. Astfel că, pe termen scurt, nu ar fi surprinzător să vedem cum unii marchează profitul", a declarat analistul Commerzbank, Eugen Weinberg. 

Atât aurul cât şi obligaţiunile guvernamentale germane, percepute de investitori drept cele mai puţin riscante opţiuni în perioade de incertitudine geopolitică şi financiară, au înregistrat creşteri de preţuri. În schimb, acţiunile au fost supuse la presiuni ca urmare a scăderilor semnificative înregistrate în rândul titlurilor companiilor aeriene şi hoteliere după atentatele de la Bruxelles. 

În plus, Libia a anunţat că nu va participa la reuniunea de la Doha de luna viitoare, unde OPEC şi alţi mari producători de petrol din afara cartelului intenţionează să ajungă la acord destinat menţinerii producţiei la nivelul din luna ianuarie. Iranul nu a confirmat deocamdată dacă va participa la reuniunea din luna aprilie însă oficialii de la Teheran au subliniat că vor să majoreze exporturile de ţiţei după eliminarea sancţiunilor internaţionale. 

AGERPRES