Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,51 dolari, sau cu 1,8%, până la 81,27 dolari pe baril. Anterior, contractele de referinţă la nivel global au scăzut la un minim al sesiunii de 78,34 dolari, cel mai redus nivel atins de la începutul lunii ianuarie.
Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au scăzut cu 1,40 dolari, sau cu 1,8%, la 75,28 dolari pe baril. În timpul tranzacțiilor, WTI a scăzut la 72,30 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din decembrie.
Falimentul Băncii Silicon Valley a creat temeri în sistemul bancar
Temerile de contagiune stârnite de falimentul Băncii Silicon Valley au dus la o vânzare a activelor în SUA, la finele săptămânii trecute. Duminică, 12 martie, autoritățile au închis, de asemenea, banca Signature Bank din New York.
În cadrul tranzacțiilor de luni, indicii bursieri din SUA au fost relativ în creștere. Acest lucru se datorează faptului că investitorii eu evaluat o posibilă cauză a majorării ratelor dobânzilor de către rezerva federală în martie.
Duminică, autoritățile americane au lansat măsuri de urgență pentru a consolida încrederea în sistemul bancar.
Închiderea bruscă a SVB Financial (SIVB.O) a declanşat îngrijorări cu privire la riscurile pentru alte bănci, ca urmare a majorărilor abrupte ale dobânzilor Fed în ultimul an, dar a stimulat şi speculaţiile cu privire la posibilitatea ca banca centrală să încetinească ritmul înăspririi sale monetare.
Bursele europene, în scădere puternică
Bursele europene au închis luni în scădere puternică, trase în jos de titlurile bancare, care au înregistrat cea mai slabă evoluție din peste un an, după prăbușirea băncii americane Silicon Valley Bank.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 2,34%. Componenta bancară a indicelui a scăzut cu 5,65%, consemnând cea mai proastă zi din 4 martie 2022, potrivit datelor Eikon, când a coborât cu 6,66% din cauza avertismentelor că activele lor ar putea fi afectate de războiul din Ucraina.
DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 3%, CAC 40 al bursei din Paris a pierdut 2,9%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 2,58%.
Acțiunile au scăzut în ciuda ştirilor că banca HSBC a convenit să cumpere filiala britanică a băncii SVB din SUA, axată pe startupuri tehnologice, pentru 1 liră sterlină. Depozitele clienţilor vor fi protejate ca parte a tranzacţiei.
Acţiunile HSBC au scăzut cu 3,95%, în timp ce titlurile Commerzbank au coborât cu 12%, iar Credit Suisse cu 9,4%.
Vineri, Silicon Valley Bank a fost preluată de autorităţile de reglementare, după retragerile masive ale deponenţilor din ziua precedentă.
Toţi deponenţii SVB vor avea acces la banii lor începând de luni, potrivit unui comunicat comun al Departamentului de Trezorerie, Rezervei Federale şi FDIC.
Duminică, autorităţile de reglementare din SUA au închis şi banca Signature Bank din New York, bancă importantă din industria criptomonedelor, în încercarea de a preveni răspândirea crizei bancare.
Pieţele din Asia-Pacific au închis luni cu o evoluţie mixtă, deoarece investitorii au reacţionat la cea mai recentă mişcare a autorităţilor de reglementare din SUA de a reduce riscul sistemic suplimentar.
Acţiunile americane au scăzut iniţial, dar ulterior au revenit pe creştere, investitorii anticipând că Rezerva Federală ar putea întrerupe majorările dobânzilor.