Cotaţia barilului de petrol a scăzut luni în Europa, în condiţiile în care piaţa este preocupată de consecinţele seismului din Japonia asupra cererii de petrol a arhipelagului nipon, al treilea consumator mondial de ţiţei.
La ora 11.00 GMT, barilul de petrol Brent din Marea Nordului se tranzacţiona pe piaţa londoneză cu 111,82 dolari, în scădere cu 2,02 dolari comparativ cu preţul înregistrat la închiderea şedinţei de vineri.
La New York, barilul de ţiţei ‘light sweet crude’ a pierdut şi el doi dolari, fiind cotat la 99,16 dolari, după ce anterior a coborât sub pragul de 99 de dolari pentru prima dată în ultimele două săptămâni.
‘Operatorii continuă să evalueze impactul seismului japonez asupra pieţei petrolului, Distrugerile sau întreruperile produse la rafinăriile japoneze vor diminua cu siguranţă importurile de ţiţei ale ţării, însă vor conduce la creşterea importurilor de produse petroliere rafinate în străinătate’, a explicat analistul băncii suedeze SEB, Bjarne Schieldrop.
După SUA şi China, Japonia este al treilea consumator mondial de petrol, cu un consum mediu de 4,25 milioane barili pe zi în 2011, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA).
Conform cifrelor comunicate de firma de consultanţă JBC Energy, capacităţi de rafinare de 1,4 milioane barili pe zi, adică 31% din capacităţile de rafinare ale Japoniei, au fost închise în urma seismului de 8,9 grade care a lovit vineri Japonia.
Cu toate acestea, arhipelagul nipon ‘ar putea compensa energia pierdută ca urmare a închiderii centralelor nucleare prin curentul produs la centralele alimentate cu petrol sau cu cărbune’, o perspectivă care ar putea stimula cursul petrolului pe termen mediu, a estimat Bjarne Schieldrop.
Într-o economie afectată de distrugeri materiale ‘ne putem aştepta la o scădere a consumului de ţiţei în săptămânile următoare, urmată ulterior de o creştere masivă a cererii de petrol a Japoniei’, a confirmat şi firma de consultanţă JBC Energy, adăugând că capacităţile nucleare ale Japoniei vor fi parţial oprite timp de mai multe luni, şi posibil chiar ani.
SURSA: Agerpres