Efectele războiului din Ucraina asupra Europei continuă, iar statele membre ale UE devin din ce în ce mai îngrijorate. Un semnal de alarmă a venit chiar în cursul zilei de joi.
Germania și alte state membre ale UE au devenit îngrijorate în legătură cu o eventuală plafonare a preţului pentru petrolul rusesc. Informația a fost făcută publică de mai mulți oficiali europeni.
Într-un interviu acordat pentru Reuters, aceștia au anunțat că o reuniune cu ușile închise a avut loc la o zi după statele din G7 au fost de acord să înceapă lucrările cu privire la acest subiect.
Amintim faptul că în cursul zilei de marți, liderii G7 au ajuns la un acord în legătură cu „fezabilitatea introducerii de plafoane, temporare, pentru preţurile de import” la combustibilii fosili ruseşti, inclusiv la petrol. În acest sens, ei și-au însărcinat miniștrii să evalueze o propunere în regim de urgenţă.
Țările membre UE, îngrijorate în legătură cu evoluția prețului petrolului
Miercuri, la o zi distanță, trimisul Germaniei la UE le-a spus omologilor săi, la o reuniune cu uşile închise, că lumea ar trebui să fie „realistă” cu privire la această propunere.
Oficialul german declara atunci că această propunere ar fi fost inclusă în comunicatul oficial la presiunile Washingtonului. În același timp, trimisul Germaniei a mai spus că un acord cu privire la introducerea plafoanelor nu este aşteptat prea curând, arată Reuters.
Îngrijorări vin și din Belgia, dar și din Ungaria. Ambasadorii celor două țări sunt sceptici în legătură cu sancţiunile menţionate în comunicatul G7. În acest sens, trimisul trimisul Ungariei şi-a exprimat susţinerea pentru poziţia prudentă a Berlinului cu privire la ideea plafonării preţului petrolului.
Cel de-al doilea european care a participat la discuții a confirmat la rândul său că alte state membre ale UE, alături de Germania sunt și ele îngrijorate cu privire la posibilitatea plafonării preţului petrolului.
O reacție în acest sens a venit în cursul zilei de astăzi de la secretarul general al Serviciului European de Acţiune Externă, Stefano Sannino. Oficialul european a afirmat că un plafon de preţ ar fi eficient doar dacă ar fi aplicat în mod universal şi de aceea este nevoie de un acord la nivelul G20 nu doar G7.
Plafonarea prețului la petrolul rusesc ar putea fi eficient
„Trebuie să ne asigurăm că nu va exista o distorsionare a comerţului pentru că atunci singurul lucru care se întâmplă este că petrolul ajunge în alte locuri cu alţi transportatori şi asigurat de alte companii, astfel că preţul rămâne la fel”, a spus Stefano Sannino.
Menționăm faptul că luna trecută, UE a adoptat un nou pachet de sancțiuni care urmează să între în vigoare în luna decembrie și prevede printre altele și că asigurarea şi alte servicii financiare vitale pentru livrările de petrol rusesc vor fi interzise la nivel mondial.
În acest sens, unii critici se tem că o astfel de măsură ar putea duce la creşterea preţului global al petrolului, având în vedere rolul crucial pe care îl joacă companiile din UE în asigurarea navelor.