În urma unor cifre dezamăgitoare privind comerțul și inflația, îngrijorările legate de faptul că China, cel mai mare importator de petrol din lume, își va reduce cererea de petrol au dus la o scădere a prețului petrolului miercuri dimineață în Asia, potrivit Reuters.

Temerile legate de o restrângere a ofertei ca urmare a reducerii producției de către Arabia Saudită și Rusia au depășit îngrijorările legate de o scădere a cererii din partea Chinei.

Prețul țițeiului a scăzut cu 15 cenți

Până la ora 03:20 GMT, prețul țițeiului Brent scăzuse cu 15 cenți, sau 0,2%, la 86,02 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 17 cenți sau 0,2%, la 82,75 dolari pe baril.

Cu o zi înainte, ambele contracte crescuseră cu peste un dolar.

„Prețul petrolului se luptă să crească în continuare din cauza îngrijorărilor persistente legate de o redresare lentă a economiei chineze și a cererii de combustibil”, a declarat Chiyoki Chen, analist șef la Sunward Trading.

„De asemenea, având în vedere îngrijorările legate de reducerea cererii în Statele Unite și în Europa din cauza unei serii de majorări ale ratelor dobânzilor, creșterea piețelor petroliere pare să fie limitată”, a adăugat el.

În plus, el a prezis că, în cursul acestei luni, WTI se va tranzacționa între 75 și 85 de dolari pe baril. Cea mai lungă serie de câștiguri din decembrie 2021 până în ianuarie 2022 a fost înregistrată săptămâna trecută de ambele indicii de referință, care au fost ajutate de o scădere a ofertei OPEC+ și de așteptările privind creșterea consumului de petrol în China.

Indicele prețurilor de consum a scăzut în iulie în China

Pe măsură ce redresarea post-pandemică a continuat să încetinească, statisticile privind inflația din China publicate miercuri au arătat că indicele prețurilor de consum a scăzut în iulie, marcând prima scădere anuală din februarie 2021. Acest lucru a confirmat tranziția economiei spre deflație.

Surse de pe piață care citează datele Institutului American Petroleum de marți au declarat că stocurile de petrol din SUA au crescut cu 4,1 milioane de barili săptămâna trecută. Mai mult decât se preconiza, potrivit sondajului realizat de Reuters în rândul analiștilor.

Miercuri, guvernul american este anticipat să furnizeze statistici privind stocurile.

Producția de țiței din SUA va crește

Cu toate acestea, potrivit unui raport lunar publicat marți de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA), producția de țiței a SUA va crește cu 850.000 de barili pe zi (bpd), până la un nivel record de 12,76 milioane de bpd în 2023, depășind vârful anterior de 12,3 milioane de bpd în 2019.

EIA a precizat că majorarea prețului țițeiului din iunie se datorează în principal reducerilor de producție ale Arabiei Saudite, precum și creșterii cererii internaționale.

Principalul exportator mondial, Arabia Saudită, și-a prelungit săptămâna trecută reducerea voluntară a producției cu 1 milion de bpd până la sfârșitul lunii septembrie, adăugând că aceasta ar putea fi prelungită până la acea dată. În plus, Rusia a declarat că va reduce livrările de petrol în septembrie cu 300.000 bpd.