Prețul petrolului scade la nivel global, pe fondul dezamăgirii investitorilor față de economia Chinei

petrol

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 2%, din cauza mai multor factori, printre care nemulțumirile investitorilor față de economia Chinei și creșterea rapidă a economiei americane.

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 2%

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 2%, pe fondul nemulțumirii investitorilor față de cel mai recent plan de stimulare economică din China, al doilea cel mai mare consumator de petrol din lume. De asemenea, așteptările legate de creșterea producției în 2025 au avut un impact asupra pieței, conform Reuters.

Prețul petrolului Brent pentru contractele futures a scăzut cu 1,99 USD, sau cu 2,69%, ajungând la 71,88 USD pe baril, în timp ce prețul petrolului american West Texas Intermediate a scăzut la 68,27 USD pe baril, înregistrând o reducere de 3%.

Influența Statelor Unite ale Americii

Câștigarea unui nou mandat de președinte de către Donald Trump în SUA ar putea continua să influențeze piața, potrivit analistului Phil Flynn de la Price Futures Group, care a afirmat că promisiunea lui Trump de a „extrage mai mult petrol” a redus interesul pentru pozițiile long pe piață.

De asemenea, dolarul american tot mai puternic exercită presiune asupra prețurilor mărfurilor internaționale cotate în dolari pentru investitorii care dețin alte valute.

Experții sunt de părere că economia SUA a înregistrat o creștere semnificativă în 2024. Un val de noi locuri de muncă, cheltuieli de consum solide, rate ale dobânzilor mai scăzute, inflație în scădere, investiții de afaceri impresionante și recorduri pe Wall Street au contribuit la rolul economiei americane în influențarea prețurilor globale.

Influența economiei Chinei asupra petrolului

Cealaltă mare putere economică, China, prezintă date care îngrijorează investitorii: inflația de consum a crescut într-un ritm mai lent în octombrie, iar deflația prețurilor de producție s-a adâncit, în ciuda intensificării măsurilor de stimulare.

Analistul Achilleas Georgolopoulos de la XM a declarat că „ritmul economic al Chinei rămâne negativ”, cu o posibilă deflație pe termen lung.

Industria chineză, afectată de mai mulți factori externi și interni, a înregistrat cel mai accentuat declin al profiturilor de la începutul pandemiei. În septembrie, profiturile industriale ale Chinei au scăzut cu 27,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, după o scădere de 17,8% în august. Aceasta reprezintă cel mai mare declin din martie 2020, când s-a înregistrat o scădere de 34,9%, conform datelor Wind Information citate de CNBC.

În același timp, economia Chinei a crescut cu doar 4,6% în al treilea trimestru, cel mai lent ritm de expansiune din 2023.

Rolul țărilor membre OPEC

Mai mult, potrivit unei note a Bank of America Securities, oferta de petrol din afara OPEC ar urma să crească cu 1,4 milioane de barili pe zi în 2025 și cu 900.000 de barili pe zi în 2026.