Volatilitate crescută pe piața petrolului
Ziua de luni a fost marcată de o volatilitate accentuată pe piețele energetice. Prețurile petrolului au scăzut noaptea cu peste 3 dolari pe baril, dar au recuperat parțial dimineața, în urma unor zvonuri privind o posibilă „pauză de 90 de zile” în aplicarea tarifelor comerciale. Informația a fost însă infirmată rapid de Casa Albă, care a calificat-o drept „fake news”.
La finalul sesiunii, contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 0,75 dolari, ajungând la 64,83 dolari/baril. Petrolul WTI a coborât cu 0,67 dolari, până la 61,32 dolari/baril. Ambele cotații se apropie de cel mai redus nivel de închidere din aprilie 2021.
Tarifele comerciale pun presiune pe piețele globale
Tensiunile comerciale s-au accentuat după ce Donald Trump a anunțat noi tarife asupra importurilor din mai multe țări. Președintele american a declarat că „guvernele străine vor trebui să plătească mult” dacă doresc menținerea accesului pe piața americană.
Ca răspuns, China a introdus vineri taxe de 34% asupra produselor americane, alimentând temerile privind izbucnirea unui război comercial global. Uniunea Europeană a transmis că dorește evitarea escaladării și mizează pe negocieri directe.
„Mai devreme sau mai târziu, vom găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți”, a declarat comisarul european Maros Sefcovic.

Cererea globală de petrol, în scădere
Goldman Sachs estimează o probabilitate de 45% pentru o recesiune în SUA în următoarele 12 luni. JPMorgan este și mai pesimist, vorbind de o șansă de 60% ca economia globală să intre în recesiune. În acest context, marile bănci au început să își reducă prognozele pentru prețul petrolului Brent.
Un semnal clar privind scăderea cererii vine și din partea Arabiei Saudite, care a anunțat reduceri de preț pentru clienții din Asia. Prețurile au fost ajustate în jos pentru livrările din luna mai, ajungând la cel mai mic nivel din ultimele patru luni. „Este o dovadă clară că și saudiții anticipează un impact negativ al tarifelor asupra cererii globale”, a spus Tamas Varga, analist la PVM.
OPEC+ mărește producția, în ciuda incertitudinilor
Un alt factor care contribuie la scăderea prețurilor este decizia OPEC+ de a crește producția mai devreme decât se anticipa. Grupul format din principalii exportatori de petrol intenționează să adauge 411.000 barili pe zi în mai, față de cei 135.000 bpd planificați anterior.
Miniștrii energiei din țările OPEC+ au solicitat respectarea strictă a cotelor și au cerut membrilor care au depășit limitele să prezinte până pe 15 aprilie planuri clare de corectare.
Pe fondul tensiunilor comerciale, prognozelor sumbre privind cererea și deciziilor de producție ale OPEC+, piața petrolului traversează o perioadă de incertitudine accentuată. Deși importurile de energie sunt, deocamdată, exceptate de la tarife, contextul economic global fragil continuă să pună presiune asupra prețurilor.