Prețul țițeiului Brent a scăzut cu 34 la sută din iunie, ajungând la un mimimul ultimilor patru ani: 76.76 dolari pe baril la 14 noiembrie. Preţul ar putea scădea şi mai mult în cazul în care OPEC nu este de acord să reducă producția cu cel puțin 1 milion de barili pe zi, afirmă managerii fondurilor de mărfuri.
"Piața ar pune sub semnul întrebării credibilitatea OPEC și influența organizației asupra piețelor mondiale de petrol, în cazul în care nu va existat nicio reducere", spune Daniel Bathe, de la Fondul de Investiții Lupus Alfa.
„Asta ar putea trimite preţul ţiţeiului Brent la circa 60 dolari”, este opinia specialistului.
Părerile managerilor fondurilor sunt împărțite dacă OPEC va ajunge la un acord cu privire o reducere a producţiei. Daniel Bathe crede că probabilitatea să se ajungă la un astfel de acord este de nu mai mult de 50 la sută.
Prețul petrolului a scăzut în vară din cauza creşterii ofertei– cea mai mare parte în Statele Unite – și o reducere a cererii, în special în Europa și Asia.
Ca urmare, unii investitori cred că o mică reducere – de circa 500.000 de barili pe zi – nu ar fi suficientă pentru a calma piețele.
Doug King, director de investitii al RCMA Capital, vede preţul ţiţeiului Brent la 70 dolari pe baril, chiar și cu o decizie a OPEC de reducere a producţiei cu 1 milion de barili pe zi.
În cazul în care OPEC nu reușește să convină o reducere, prețurile vor scădea "în continuare și destul de repede", cu preţul alunecând eventual spre 60 dolari, a spus King. Bursa americană a petrolului s-a închis vineri la 76.51 dolari, iar la Londra barilul a fost cotat la puțin peste 80 dolari.