Prețul petrolului se prăbușește, scrie Reuters. Potrivit sursei citate, în cele mai recente tranzacții, prețurile pentru petrol au atins minimele ultimelor nouă luni de zile, având în vedere aprecierea bruscă a dolarului, dar și așteptările privind noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Astfel, Reuters scrie că toate contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 1,09 dolari, sau cu 1,3%, până la 85,06 dolari pe baril. De cealaltă parte, minimul sesiunii a fost de 84,51 dolari, cel mai redus nivel atins din 14 ianuarie, arată sursa citată.

În ceea ce privește preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, acesta a scăzut cu 90 de cenţi, sau cu 1,1%, iar minimul sesiunii a fost de 77,21 dolari, acesta fiind cel mai redus nivel atins din 6 ianuarie. Reuters subliniază că ambele contracte au crescut la începutul acestei săptămâni după o scădere de 5% înregistrată în cursul zilei de vineri.

Creșterea dolarului american presează cererea de petrol

Un motiv care a dus la o astfel de situația o reprezintă indicele dolarului, care a atins un maxim al ultimelor două decenii faţă de un coş de şase valute și care totodată a presat astfel cererea de petrol, care este cotat în moneda americană. „Impactul unui dolar puternic asupra preţului petrolului este cel mai pronunţat din mai bine de un an” arată datele Refinitiv Eikon.

Directorul pentru contracte futures în energie la Mizuho susține că nimeni nu se așteaptă ca petrolul să se recupereze atât de repede, având în vedere valoarea înregistrată de dolarul american.

„Este greu pentru oricine să se aştepte că petrolul se va recupera în urma unui dolar atât de scump”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures în energie la Mizuho.

Menționăm că prăbușirea prețului la petrol vine chiar înainte ca sancțiunile UE care interzic țițeiul rusesc să intre în vigoare. Acestea sunt programate pentru luna decembrie al acestui an.

Temerile încă există în continuare. Există țări consumatoare de petrol care se tem de o încetinire economică, având în vedere creșterile ratelor dobânzilor de către băncile centrale din aceste zone.

Efectele măsurilor luate de bănci și piața petrolieră

„În vreme ce tot mai multe bănci centrale sunt forţate să ia măsuri extraordinare, indiferent de costul pentru economie, cererea va avea un impact care ar putea ajuta la reechilibrarea pieţei petroliere”, a declarat Craig Erlam, analist senior de piaţă la Oanda din Londra.

Analiștii și investitorii așteaptă însă o reacție de la Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi conduşi de Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, care urmează să se reunească pe 5 octombrie, în condițiile în care la întâlnirea lor anterioară au convenit să reducă modest producţia.

În ciuda acestui lucru însă, OPEC+ produce cu mult sub producţia vizată, lucru care înseamnă că o reducere suplimentară ar putea să nu aibă un impact prea mare asupra ofertei.