Creștere ușoară a prețului petrolului în Asia

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 9 cenți, sau 0,1%, la 74,38 dolari pe baril, până la ora 0340 GMT. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) era cotat la 69,43 dolari pe baril, în creștere cu 1 cent.

Ambele referințe au urcat marți cu peste 3%, pe fondul speranțelor de creștere a cererii de carburanți, după ce Banca Centrală a Chinei a redus rata de împrumut pe termen scurt.

„Se pare că „hot monies” (n.r. speculatorii) pe termen scurt ezită să liciteze prețurile mai sus din cauza iminentelor date și evenimente cheie, cum ar fi producția industrială a Chinei, vânzările cu amănuntul și indicele prețurilor locuințelor pentru luna mai, care vor fi publicate mâine, precum și ultimele proiecții de astăzi ale FOMC”, a declarat Kelvin Wong, analist senior de piață la OANDA din Singapore.

Ce se întâmplă cu ratele dobânzilor?

Participanții de pe piață se așteaptă ca Federal Open Market Committee (FOMC) al Băncii Centrale Americane să ia o pauză în ceea ce privește creșterea ratelor, pe fondul incertitudinilor legate atât de perspectivele economice, cât și de efectele întârziate ale celor zece creșteri de rate din martie 2022.

Creșterile de rate întăresc dolarul, ceea ce face ca mărfurile denominate în moneda americană să fie mai scumpe pentru deținătorii de alte valute, și afectează prețul petrolului. O pauză privind aceste majorări ar stimula creșterea economică și cererea de petrol, susținând prețurile.

Economiștii se așteaptă ca Banca Centrală a Canadei să majoreze din nou ratele dobânzilor în iulie, la 5,00%, după o creștere surprinzătoare de 25 de puncte de bază săptămâna trecută.

De asemenea, se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze joi ratele dobânzilor cu încă un sfert de punct procentual pentru a domoli inflația încăpățânată. Însă Banca Japoniei, care își va anunța planul vineri, este de așteptat să își mențină politica extrem de relaxată.

Stocurile SUA de țiței au crescut săptămâna trecută

În ceea ce privește oferta, stocurile de țiței din SUA au crescut cu aproximativ 1 milion de barili în săptămâna încheiată la 9 iunie, potrivit unor surse din piață care citează cifrele Institutului American Petroleum, contrar unei estimări medii privind o scădere de 500.000 de barili din partea analiștilor intervievați de Reuters. Datele guvernamentale privind stocurile sunt așteptate mai târziu în cursul zilei.

Între timp, OPEC+ a acordat Rusiei un nivel de bază de producție de petrol ușor mai mare, ceea ce înseamnă că Rusia poate produce mai mult în cadrul ultimelor cote decât s-a convenit anterior.