Preţul petrolului: speculatorii, în vizorul reuniunii de la Djeddah

Astazi va avea lor reuniunea extraordinara a principalelor state exportatoare de petrol, reuniune ce va avea loc la Djeddah, Arabia Saudita.   Rolul speculatorilor in cresterea pretului la petrol va fi una din temele pe care reuniunea le va avea pe ordinea de zi.   Un document comun, care va servi drept punct de plecare pentru discutiile de azi estimeaza ca "este necesara cresterea transparentei si stabilitatii pe pietele financiare".   Cu toate acestea, o cauza speculati

Astazi va avea lor reuniunea extraordinara a principalelor state exportatoare de petrol, reuniune ce va avea loc la Djeddah, Arabia Saudita.

 

Rolul speculatorilor in cresterea pretului la petrol va fi una din temele pe care reuniunea le va avea pe ordinea de zi.

 

Un document comun, care va servi drept punct de plecare pentru discutiile de azi estimeaza ca „este necesara cresterea transparentei si stabilitatii pe pietele financiare”.

 

Cu toate acestea, o cauza speculativa a cresterii pretului barilului de petrol este destul de controversata, a indicat un inalt responsabil al sectorului international al energiei,opinie impartasita si de alti reprezentanti din domeniu.

 

„Nu putem demonstra in niciun fel ca speculatia financiara conduce pretul”, a declarat secretarul american al energiei.

 

„Banul urmeaza mersul pietei. Nu este el cel care conduce”, a incheiat acesta.

 

La reuniunea de la Djeddah, convocata de Arabia Saudita vor participa Gordon Brown, premierul britanic, ministrul german al economiei, domnul Michael Glos si majoritatea reprezentantilor statelor din Golf.

 

Scopul intalnirii este de a creste transparenta pe piata si de a lupta impotriva faptului ca diferitele previziuni de productie si de consum trimist semnale contradictorii in piata si alimenteaza sustinerea lipsei de petrol de la nivel mondial.

 

Documentul care va fi dezbatut astazi cere o crestere a capacitatii de rafinare care este actualmente limitata din cauza lipsei de investitii, normelor de mediu, inflatiei costurilor si legilor restrictive.

 

Sursa: 20 minutes