Pretul terenurilor din Bucuresti creste

Capitala este campioana tranzactiilor cu terenuri, atat in ceea ce priveste gradul de interes al investitorilor, cat si nivelul maxim al preturilor. "Putem afirma ca pretul terenurilor a ramas constant in perioada 1999-2000 si a inregistrat o crestere, in medie, de 5-10% in prima jumatate a anului 2001", sustine Eduard Mircea Uzunov, director general al agentiei imobiliare Regatta. "Principalele categorii tranzactionate au fost in aceasta perioada cele industriale, care se detaseaza atat ca pond

Capitala este campioana tranzactiilor cu terenuri, atat in ceea ce priveste gradul de interes al investitorilor, cat si nivelul maxim al preturilor. „Putem afirma ca pretul terenurilor a ramas constant in perioada 1999-2000 si a inregistrat o crestere, in medie, de 5-10% in prima jumatate a anului 2001”, sustine Eduard Mircea Uzunov, director general al agentiei imobiliare Regatta. „Principalele categorii tranzactionate au fost in aceasta perioada cele industriale, care se detaseaza atat ca pondere in privinta suprafetelor, cat si a valorii tranzactionate. Au aparut si intentii de achizitionare de terenuri in scopul revanzarii, lucru deosebit de important, daca tinem seama ca aceasta piata absoarbe capital foarte mare, iar investitia este mult mai sigura si cu o rata a profitului mai mare decat orice alt gen de investitii. In paralel, a crescut cu un procent de aproximativ 7% valoarea tranzactiilor inregistrate cu terenurile cu destinatie rezidentiala. Acest lucru se datoreaza in primul rand achizitionarii de suprafete insemnate ca marime, 5.000-10.000 mp, pentru constructia de mici complexe rezidentiale situate in zonele cu destinatie rezidentiala exclusiva”, adauga domnul Uzunov.
Anunturile de mica publicitate gem de oferte de parcele mai mici sau mai mari, proaspat trecute in intravilan, la margini de Bucuresti. In zonele rezidentiale consacrate din Baneasa, unde au aparut peste noapte sute de vile noi – precum strada Iancu Nicolae si Jandarmeriei, preturile terenurilor sunt in medie de 35-40 USD/mp, atunci cand au iesire la strada si utilitati si sunt cuprinse intre 5 si 15 USD/mp, atunci cand sunt in spate si nu au acces direct. Pe Soseaua Nordului, in zona pepinierei, preturile urca la 200-250 USD/mp. De exemplu, pe un teren cu o suprafata de 600 mp si cu o deschidere de 14 m, situat aici, proprietarul cere 220 USD/mp.
Sunt de vanzare terenuri pentru case si in alte suburbii bucurestene: de exemplu, in Prelungirea Ghencea, pe strada Valea Oltului, unde preturile variaza intre 5 si 20 USD/mp, in Pipera sau Voluntari, unde rar ating 25 USD/mp.
Terenurile bune din zonele industriale, precum Soseaua de centura Otopeni sau Soseaua Alexandriei, care se preteaza pentru depozite, spatii de productie, show-room etc. se vand cu 10-35 USD/mp, in functie de acces si de facilitatile pe care le ofera. Alexandru Nitescu, director al Departamentului Proiecte si Investitii al agentiei Regatta, considera drept oferta de acest gen demna de luat in seama un teren de 78.000 mp, situata pe Soseaua Chitilei, cu deschidere de 530 m, cu un pret de vanzare de 7,5 USD/mp.
In ceea ce priveste terenurile din zonele centrale si ultracentrale ale Capitalei, achizitionarea lor este destul de complicata, din cauza situatiei juridice si a unor restrictii de urbanism. Totusi, exista cumparatori si la preturile astronomice care se cer -de pana la 700 USD/mp pentru cele mai bine pozitionate – datorita gradului mare de rentabilitate pe care-l ofera la aceasta data centrele moderne de afaceri, de 15-20% pe an, chiar daca investitiile initiale sunt de ordinul milioanelor de dolari. Un astfel de amplasament, pe care s-ar putea ridica o astfel de constructie, se gaseste pe strada Izvor, langa Palatul Parlamentului, cu o suprafata de 1.384 mp si cu un pret de 470 USD/mp.
La munte, pe Valea Prahovei – acolo unde se construiesc cele mai multe case de vacanta -preturile la terenuri se mentin la nivelul anilor trecuti, iar in unele cazuri, acolo unde sunt din ce in ce mai putine disponibile pentru constructie si gradul de ocupare a zonei depaseste 75%, chiar cresc usor.
Sergiu Tofan, director al agentiei Intermont din Sinaia afirma ca sunt la vanzare si terenuri cu 15 USD/mp, dar si cu 50-60 USD/mp, in functie de amplasare si de facilitati. Un teren bun, cu toate utilitatile asigurate – apa, canal, curent electric – si cu o suprafata de 500-600 mp, se poate cumpara cu un pret mediu de 30 -40 USD/mp, pentru un amplasament de exceptie – Cioplea, Furnica, dar si cu 15-20 USD – mp, atunci cand este in centrul statiunilor sau in zone mai joase.
In ultima perioada, comparativ cu anii precedenti, cererea pentru terenuri este mai mica, inregistrandu-se, in schimb, un mai mare numar de cumparatori de constructii gata ridicate, fie apartamente de bloc, fie case de vacanta. Totusi, cei care vin pe Valea Prahovei pentru a-si cumpara un teren sunt acum mult mai bine informati si mult mai hotarati, stiind cu exactitate ce vor – in ce zona, ce suprafata si ce fel de casa vor sa construiasca – si de aceea numarul de tranzactii nu a scazut foarte mult, cererea fiind bine segmentata, iar o parte fiind reorientata spre constructii deja existente.    

Piata terenurilor in Bucuresti
Zona    destinatie    pret orientativ
Ultracentral    centre de afaceri,     300-700 USD /mp
    spatii comerciale    
Central    birouri,     100-300 USD /mp
    spatii comerciale    
Semicentral    rezidential    100-130 USD /mp
Baneasa    rezidential    35-40 USD /mp,la strada
        si 5-15 USD /mp, in spate
Periferie    depozite,     10-15 USD /mp
    spatii de productie    
SursA: AgenTia Regatta, BucureSti

Piata terenurilor pe Valea Prahovei
Statiunea    zona    pret orientativ
Predeal    Cioplea    40-50 USD/mp     Valea Rasnoavei,     15-25 USD /mp
    Trei Brazi, Orizont    
Sinaia    Furnica    40-50 USD /mp
    Cumpatul, Izvor,    15-20 USD/mp
    Tirul cu porumbei,
    centru    
Busteni    Piatra Arsa    20 USD /mp
    Zamora    30 USD /mp
Azuga    zona partiei    25-30 USD /mp
SursA: AgenTia Intermont, Sinaia