Preţul petrolului a atins, în prima parte a zilei de luni, un nou maxim al ultimelor 12 luni, depăşind 79 de dolari pe baril, însă s-a stabilizat ulterior şi a revenit către nivelul de la finele săptămânii trecute, în aşteptarea unor noi semne ale relansării economice, transmite Reuters.

Barilul de petrol s-a apreciat timp de şapte şedinţe consecutiv, datorită optimismului tot mai prezent în piaţă legat de relansarea economică, sprijinit în ultimele zile şi de rezultatele financiare peste estimări raportate de mai multe mari companii americane pentru trimestrul al treilea.Vineri, pieţele au fost afectate de cifrele dezamăgitoare afişate joi de General Electric şi Bank of America.

Cotaţiile au crescut cu aproape 10% într-o săptămână

Preţul petrolului destinat pieţei SUA, cu livrare în noiembrie, a atins în primele minute de tranacţionare un nou maxim al ultimelor 12 luni, de 79,05 dolari pe baril, însă a revenit ulterior către nivelul de la finele săptămânii trecute, aproape de 78,5 dolari pe baril la ora 5:14 GMT.

Cotaţia ţiţeiului Brent a evoluat de asemenea în stagnare, în jurul nivelului de 77 dolari pe baril.
Barilul de petrol s-a scumpit săptămâna trecută cu 9,4% şi a urcat cu 13% în ultimele zece şedinţe încheiate, datorită deprecierii dolarului american şi optimismului generat de rezultatele companiilor.

Previziunile de consum în creştere al Chinei alimentează preţurile

Prognozele economice favorabile înaintate de China, al doilea mare consumator de energie la nivel mondial, au încurajat totodată perspectivele privind cererea globală de petrol.

Economia Chinei a crescut cu peste 7% în primele nouă luni, potrivit unei surse oficiale din Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă de la Beijing, care a adăugat că statul asiatic nu va avea probleme în atingerea obiectivului de creştere economică de 8% pentru acest an.

SURSA:Mediafax