Daca imediat dupa Revolutie piata a fost inundata de icoane vechi, pentru care erau putini amatori, acum situatia s-a schimbat. „Sunt relativ multe obiecte din aceasta categorie pe piata, dar preturile lor nu depasesc 400-500 de dolari. Insa pe parcursul a 24 de licitatii – deci in-tr-un an intreg – nu stiu daca am vazut mai mult de doua-trei icoane cu adevarat valoroase”, relateaza Petre Oprea, expert la Casa de Licitatii Alis. Opinia sa este confirmata de Gabriela Bazgan, evaluator la Galeria Hanul cu Tei. „Sunt numerosi amatori de icoane vechi, si asta din doua motive: sunt accesibile ca pret si reprezinta un cadou perfect. Dar piesele valoroase sunt extrem de rare. Acum o luna am avut o icoana lucrata in atelierele Faberge – atentie, nu semnata Faberge – a carei cota in cataloagele internationale ajungea pana la 10.000 de dolari. Noi am vandut-o cu 1.500 de dolari”.
Trebuie sa stiti ca icoanele din secolul XVIII sunt foarte rare in galeriile romanesti, iar restaurarea uneia poate costa mai mult decat obiectul in sine, deoarece pretul se calculeaza pe centimetru patrat. In plus, pentru ca lucrarea de restaurare sa se mentina, obiectul trebuie pastrat la temperatura si umiditate constante. In cazul in care dispuneti de o suma mare de bani si va tenteaza ideea de a achizitiona mai multe icoane, retineti opinia expertului Petre Oprea: „Valoarea unei colectii nu este data de numarul lucrarilor, ci de existenta unei lucrari de referinta in colectie”.
Restaurarea dubleaza pretul unei icoane
Cele mai multe icoane de pe piata sunt datate secolul XIX, aceasta fiind perioada in care in biserici au inceput sa se lucreze icoane in scop pur comercial. In ceea ce priveste tema, subiectul preferat de cei mai multi autori, dar si de cumparatori – mai ales de straini – este „Maica Domnului cu Pruncul”. Italienii, in special, sunt atrasi de aceste icoane.
Din ce in ce mai apreciate – de un numar restrans de cunoscatori – sunt icoanele pe sticla. In stil bizantin sau naiv, in Romania pretul unei icoane de acest tip ajunge la 10-12 milioane lei, in timp ce in Germania, de exemplu, poate urca pana la 1.600 de euro. La fel de valoroase sunt si icoanele din zona Maramures, lucrate pe lemn in secolul al XVIII-lea.
Daca doriti sa cumparati o icoana pentru un prieten din strainatate, aveti nevoie de un aviz de export definitiv de la Oficiul National al Patrimoniului Cultural. Expertiza se face in maximum 30 de zile sau in regim de urgenta in 24 de ore, caz in care taxa se majoreaza cu 200%. Pentru a expertiza icoane pe diverse suporturi taxa este de 100.000 lei/bucata, iar pentru icoanele cu ferecatura de 150.000 lei/bucata. Atentie, insa, caci „in general, nu se dau astfel de avize pentru icoanele realizate inainte de 1940, adica pentru cele cu adevarat valoroase”, spune Gabriela Bazgan.
Sfatul expertului
Gabriela Bazgan, Galeria Hanul cu Tei
„Daca optati pentru o icoana veche, cea mai buna investitie este o piesa din sec. XVII-XVIII, pe lemn, chiar daca are mici defecte. Cum acestea sunt destul de rare pe piata, puteti opta pentru o icoana cu ferecatura de argint, lucrata in secolul XIX. Daca este vorba de o icoana ruseasca sau lipoveneasca, valoarea ei creste. De asemenea, extrem de rare sunt icoanele cu ferecatura (riza) de argint, pictate in intregime (de obicei, la acestea se picteaza numai capetele sfintilor)”.