Prețuri tot mai mari pentru un kilogram de unt în Uniunea Europeană (UE). De exemplu, prețul mediu a ajuns la 790 de euro suta de kilograme. Este vorba despre un nou record pe această piață.

Oamenii trebuie să plătească tot mai mult pentru un kilogram de unt

Comparativ cu anul trecut, suta de kilograme este cu 68% mai scumpă. Tarifele înregistrate în ultima vreme sunt mai mari decât cele din 2022, un alt an în care au fost înregistrate recorduri negative.

De asemenea, prețul la producător al untului se îndreaptă spre pragul de 800 de euro suta de kilograme, în medie, în Europa.

Noile valori au fost înregistrate după creșteri accelerate care s-au accentuat după luna august. Comisia Europeană a publicat noi cifre cu privire la acest subiect în data de 16 octombrie.

unt
SURSA FOTO: Dreamstime

A fost înregistrată o medie de 790 de euro pentru suta de kilograme

Potrivit datelor înregistrate de Comisia Europeană, a fost înregistrată o medie de 790 de euro pentru suta de kilograme, la începutul acestei luni. Este vorba despre o creștere de 68%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult, a fost înregistrată și o creștere de 1,3% în ultima săptămână.

Autoritatea europeană a oferit mai multe date, cu privire la situația din state precum Estonia, Cehia, Germania sau Italia.

În acestea, costul sutei de kilograme de unt a fost de peste 830 de euro. În țări precum Slovacia a fost înregistrată o situație diferită. Mai precis, media a ajuns la 729 de euro.

Este cel mai mare preț atins în acest an

Trebuie menționat că este cel mai mare preț atins în acest an. Noua valoare este superioară și pragului atins în 2022. Acesta a fost un alt an în care prețul untului a explodat, în contextul generat de războiul din Ucraina.

La momentul respectiv, a fost înregistrat un preț de 727 de euro în iulie. La începutul acestui an, media era de 549 de euro. În septembrie 2022, 100 de kilograme costa, în medie, 724 de euro.

„Utilizarea internă în UE s-ar putea adapta la scăderea competitivității prețurilor untului (de asemenea, în raport cu alte grăsimi) cu o scădere (-1,4%)”, arată Comisia Europeană.