Marius Budăi a subliniat cu entuziasm că măsurile implementate de PSD pentru plafonarea prețurilor la energie continuă să aibă un impact pozitiv, aducând beneficii tangibile atât pentru economie, cât și pentru viețile zilnice ale cetățenilor.
Marius Budăi evidențiază faptul că inițiativele PSD de plafonare a prețurilor își mențin impactul pozitiv
Marius Budăi a subliniat că inițiativele PSD de a plafona prețurile la energie și de a limita adaosul comercial la alimentele de bază își mențin impactul benefic.
Potrivit datelor INS, măsurile adoptate de Guvernul Marcel Ciolacu au avut un efect considerabil asupra reducerii inflației, care a scăzut la 4,9% în iunie 2024, de la 10,3% în iunie 2023.
Reducerile de preț cele mai semnificative s-au înregistrat la alimentele de bază, unde Guvernul a impus un adaos comercial maxim de 20%.
Cele mai notabile reduceri de prețuri înregistrate în iunie 2024 comparativ cu iunie 2023:
Alimente:
- Făină: -32%
- Mălai: -26%
- Ulei: -16%
- Unt: -16%
- Zahăr: -12,5%
- Legume: -7%
Energie:
- Gaze: -10,5%
- Energie electrică: -4,7%
- Energie termică: -1%
Marius Budăi a subliniat că responsabilitatea pentru liberalizarea abruptă a prețurilor la energie revine PNL-ului.
El a insistat asupra necesității de a continua implementarea unor politici guvernamentale bine concepute, care să aibă un impact pozitiv asupra economiei și asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor români.
„Și dacă tot vorbim de energie, să nu uităm cine a făcut acea liberalizare sălbatică a prețurilor: PNL.Trebuie să continuăm implementarea politicilor guvernamentale bine gândite care să aibă un impact pozitiv asupra economiei și asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor români!”, a scris Marius Budăi la finalul postării.
Furnizorii de energie cer eliminarea plafoanelor și re-liberalizarea prețurilor
Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a cerut autorităților să înceapă imediat pregătirile pentru re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
Furnizorii de energie își intensifică presiunile asupra autorităților pentru a elimina plafoanele, subliniind că există sume considerabile nedecontate de stat încă de anul trecut.
În sectorul energetic, aceste măsuri au dus la plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, legislația rămânând în vigoare până la 31 martie 2025.
„Crizele mondiale, începute odată cu pandemia de coronavirus – sanitară, economică, energetică și geo-politică – au determinat autoritățile române să ia măsuri excepționale. În domeniul energetic, aceste măsuri au avut ca efect plafonarea/compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale.
Legislația în acest sens se aplică până la 31 martie 2025. Ceea ce înseamnă că, peste numai câteva luni, această restricție în sectorul energetic va fi ridicată.
Pentru a nu crea haos în piață, solicităm autorităților demararea pregatirilor privind re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, astfel încât aceasta să se desfășoare lin, calm, dând posibilitatea economiei, dar şi oamenilor, să se re-adapteze.
Numai așa vom putea beneficia cu toții de prețuri corecte la energie și gaze”, a punctat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), conform invest-energy.ro.