Prețurile alimentelor vor fi monitorizate

Florin Barbu a adăugat că, în cazul în care se vor constata creșteri semnificative ale prețurilor, se va interveni cu un alt act normativ pentru plafonare.

„Această decizie s-a luat în dialog cu retailerii şi cu procesatorii. V-am spus, creăm acest mecanism de gestionare şi de monitorizare a acestor preţuri, pentru că monitorizăm inclusiv preţurile care au fost scoase din această ordonanţă (ordonanţa privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare n.r.) şi în cazul în care vom constata că alimentele care au fost scoase din listă vor avea creşteri semnificative de preţ, imediat vom interveni cu alt act normativ pentru plafonarea adaosului comercial.

Este o schemă de monitorizare, care se va realiza prin ordin de ministru, atât de Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei, cât şi de Consiliul Concurenţei, împreună cu procesatorii şi cu retailerii. Consider că acest mecanism este unul bun.

Mecanismul va monitoriza pe cele 60 de zile alimentele care au fost scoase din ordonanţă şi, aşa cum am spus, în cazul în care vom observa diferenţe de creşteri semnificative la aceste produse, vom interveni imediat şi prompt cu un alt act normativ de plafonare a acestor alimente de bază”, a declarat el miercuri, pe 31 ianuarie, la finalul ședinței de Guvern.

Ce înseamnă „creştere semnificativă de preţ”

Ministrul Agriculturii a fost, astfel, întrebat ce înseamnă „creştere semnificativă de preţ” pentru alimentele de bază.

Oficialul a răspuns că, dacă procesatorii și retailerii nu vor respecta în continuare prețurile, lista produselor cu adaos comercial limitat va fi extinsă din nou.

„Am spus că alimentele care sunt în ordonanţă, cele 17 din anexă care sunt supuse plafonării adaosului comercial cu 20%, dar şi celelalte alimente care au fost scoase, precum şi alte alimente, vorbim de produsele agroalimentare pe raft, în magazin, dacă identificăm creşteri semnificative de preţ, vom lărgi lista şi bineînţeles că vom da act normativ de plafonare şi vom introduce toate produsele agroalimentare care vor avea creşteri semnificative la raft. (…). Noi vom monitoriza aceste preţuri.

Noi ne dorim ca aceste preţuri care au fost scoase din această ordonanţă, aceste produse care au fost scoase din această ordonanţă să-şi menţină pe o perioadă de şase luni aceleaşi preţuri. În cazul în care sunt modificări semnificative, bineînţeles, vom interveni cu actul normativ despre care am spus. (…) Eu vorbesc de preţurile alimentelor la raft.

Avem o analiză, am avut aceste produse introduse într-o ordonanţă prin care adaosul comercial a fost plafonat şi, aşa cum spuneam, dacă atât procesatorii, cât şi retailerii, nu vor respecta în continuare preţurile pentru produsele pe care noi le-am scos din această listă privind plafonarea adaosului comercial, prin acest acord voluntar vom interveni imediat cu act normativ”, a explicat acesta.

florin barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Procesatorii nu fac excepție de la această schemă

Florin Barbu a subliniat că procesatorii nu sunt exceptați de la această schemă. Actul normativ conține o prevedere prin care sunt excluse de la aplicarea prevederilor ordonanței de urgență produsele agricole și alimentare prevăzute în anexă, utilizate ca materii prime în procesul de producție, prelucrare și procesare, care fac obiectul relațiilor comerciale dintre producători și procesatori sau între diferiți procesatori.

„În cazul în care în fişa de cost a unui produs sau materia primă utilizată pentru realizarea unui produs reprezintă 10% zahărul, care intră în procesare pentru a realiza un produs, nu este supusă acestei ordonanţe. Procesatorii sunt supuşi plafonării adaosului comercial la produsul finit, conform fişei de cost a produsului”, a spus el.

Magiunul și untul, introduse pe lista produselor cu adaos comercial plafonat

Întrebat despre creșterile de prețuri care au determinat introducerea magiunului și a untului pe lista produselor cu adaos comercial plafonat, ministrul Agriculturii a explicat că acestea constau în diferențe de creștere a prețurilor de la un furnizor la altul, în medie, cu aproximativ 50%.

„Aceste diferenţe de creşteri de preţ sunt de la un furnizor la altul. Este o medie de peste 50% (…). Vorbim de toate produsele care sunt realizate de către producătorii români.

Preţul care pleacă de la furnizor şi ceea ce este pe raft are un adaos comercial cu o medie de 50%, iar prin plafonare va scădea cu 30%”, a spus acesta.

Plafonarea a adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită cu 60 de zile

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a declarat că va extinde perioada de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază cu încă 60 de zile. Totodată, a informat că se desfășoară o colaborare extinsă cu retaileri. Scopul este elaborarea unui plan de acțiune.

Marcel Ciolacu a afirmat că va elabora un plan menit să asigure un preț rezonabil pentru produsele din supermarketuri și să ofere agricultorilor oportunitatea de a-și comercializa produsele în magazinele mari.

Premierul a subliniat că această decizie are scopul de a continua oprirea creșterii speculativă a prețurilor la alimentele de bază. Măsura a fost inițiată în a doua parte a anului trecut. Mai multe puteți citi aici.