Alimentele de bază din România sunt mai scumpe decât cele din Vest
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a observat că prețurile alimentelor sunt destul de ridicate. În ciuda eforturilor depuse de Guvernul României pentru a se concentra pe coșul zilnic de trai și pe alimentele de bază, prețurile alimentelor rămân ridicate.
„Am dat exemplul unei cumpărături de 500 de lei, pe care am făcut-o și care, pe lângă faptul că am cumpărat cele necesare traiului, totuși, pe lângă produsele din carne sau lactate, o pondere destul de mare o au în continuare produsele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor.
Am cumpărat verdețuri, produse lactate, produse din carne, și nu am avut lucruri sofisticate, încât să fie un preț justificat pentru cei 500 de lei. Este un buget pentru o săptămână și jumătate, pentru că el face aceste cumpărături o dată la două, trei săptămâni”, a explicat ministrul în cadrul unei emisiunii pe Digi24.
Dacă oamenii continuă să cumpere mai mult din piețele agroalimentare, prețurile alimentelor vor rămâne ridicate
Marcel Boloș a recunoscut că este dificil de înțeles de ce prețurile la produsele alimentare și la cele provenite din gospodăriile individuale ale țăranilor români sunt atât de ridicate.
„E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor”, spune demnitarul.
Într-o perioadă, prețurile la produsele lactate au crescut și a fost necesară intervenția Guvernului României. Totuși, prețurile lactatelor s-au menținut ridicate, fiind dificil să scadă.
Potrivit lui, evoluția prețurilor depinde de comportamentul populației. Dacă oamenii continuă să cumpere mai mult din piețele agroalimentare, prețurile alimentelor vor rămâne ridicate.
Conform lui, plafonarea prețurilor alimentelor de bază a avut un impact pozitiv asupra populației. În ciuda subvențiilor acordate de Guvernul României și a măsurilor de plafonare, prețurile continuă să crească.
A discutat cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, despre subvențiile acordate la începutul anului. Ministrul Finanțelor spune că preocupat de tendința de creștere a prețurilor.
Marcel Boloș consideră că Guvernul României și-a îndeplinit responsabilitatea și a înțeles impactul acestor evoluții conjuncturale ale prețurilor. Speră ca, în sezonul următor, abundența produselor agroalimentare va tempera creșterea prețurilor.
„Să ne gândim la ce s-ar întâmpla în lipsa acestor subvenții și măsurilor de plafonare și cred că Guvernul și-a făcut pe deplin datoria și a înțeles impactul pe care îl au aceste evoluții conjuncturale ale prețurilor.
Sperăm că în perioada aceasta a sezonului care urmează, abundența produselor agroalimentare, să fie cea care va tempera din creșterea de preț”, a mai indicat Boloș.
Mai mult, şeful de la Ministerul Finanţelor speră ca procesul de deflație, care a început în februarie 2024, să continue. Ținta de inflație pentru finalul anului este de 4,4%.