Benzina și motorina s-au scumpit din nou, în ziua de joi, 8 februarie. OMV Petrom a majorat în această zi prețul carburanților, atât al benzinei, cât și al motorinei, cu 8 bani/litru.
Prețuri carburanți joi, 8 februarie. OMV Petrom a majorat prețul benzinei și al motorinei cu 8 bani/litru. Aceasta este cea mai mare creștere de preț din anul curent.
Este cea mai mare creștere de preț la carburanți din acest an
Amintim că este a șasea scumpire din ultimele 20 zile, cu excepția unei ieftiniri marginale de un ban pe l de benzină.
Cotațiile țițeiului Brent și-au temperat evoluția ascendentă de la începutul anului, perioadă în care s-au apreciat cu 10%.
După această decizie, benzina standard se apropie de pragul de 7 lei/l. În ziua de joi au fost înregistrate prețuri de 6,81-6,88 lei/l în stațiile Petrom din Capitală. Combustibilul diesel a înregistrat 7,32-7,35 lei/l.
În stațiile OMV din Capitală au fost înregistrate prețuri de 6,93-6,97 lei/l. Combustibilul diesel a înregistrat 7,40-7,43 lei/l. Astfel, se apropie de pragul de 7,5 lei/l.
Prețurile au depășit cu 9 bani/l, în cazul benzinei, și cu 11 bani/l, în cel al motorinei, nivelul celor de pe 1 ianuarie.
La momentul respectiv, a avut loc o scumpire semnificativă cauzată de decizia guvernului de a majora considerabil accizele.
Amintim că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină.
Totuși, există o diferența de câteva zile, potrivit unei constatări făcute de Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei
De asemenea, cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei. Totodată, reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor.
Acestea nu sunt date publice. Pe termen lung, tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
În acest context, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc.
La rândul lor, prețul se diminuează în stațiile de alimentare în momentul în care cotațiile scad.
Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.