Prețuri carburanți sâmbătă, 7 decembrie. Comparativ cu ziua precedentă, prețul motorinei a scăzut cu 3 bani pe litru, în timp ce prețul benzinei a rămas neschimbat. Aceasta reprezintă prima ajustare a prețurilor în luna decembrie și a treia reducere consecutivă. În luna noiembrie, prețurile au fost modificate de 12 ori, conform tendințelor pieței.
Prețuri carburanți sâmbătă, 7 decembrie
Petrom, compania cu cea mai mare rețea de distribuție a carburanților din România, operează 555 de stații de alimentare, dintre care 393 sub brandul Petrom și 162 sub brandul OMV.
În primele nouă luni ale anului 2024, compania a raportat o creștere de 9% a vânzărilor totale de produse rafinate și o creștere de 4% a volumelor vândute prin benzinării.
Prețurile globale ale petrolului, în scădere
La momentul redactării, cotația țițeiului Brent, un etalon pentru Europa, era de 71,1 dolari pe baril, iar benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 67,2 dolari pe baril.
Ambele valori sunt în scădere, reflectând o cerere globală modestă pentru petrol, în pofida unor conflicte care afectează Orientul Mijlociu, o regiune bogată în resurse petroliere.
OPEC+ a anunțat amânarea până în 2026 a planurilor de relaxare a reducerilor
Organizația OPEC+ a anunțat amânarea până în 2026 a planurilor de relaxare a reducerilor de producție a petrolului, măsuri stabilite inițial pentru finalul anului 2025. Această decizie reflectă estimări pesimiste privind creșterea cererii globale de petrol. Potrivit unor documente interne și surse din organizație, producția combinată a OPEC+ va fi limitată la 39,725 milioane de barili pe zi până la sfârșitul lui 2026.
Reducerile voluntare de 2,2 milioane de barili pe zi vor fi extinse până în primul trimestru din 2026, iar creșterile progresive de producție vor începe între aprilie și septembrie 2026.
Măsurile luate de OPEC+ vin pe fondul încercărilor de a stabiliza prețurile petrolului
De asemenea, o reducere suplimentară de 1,7 milioane de barili pe zi, programată să expire la sfârșitul lui 2025, va rămâne în vigoare pe parcursul anului 2026.
Măsurile luate de OPEC+ vin pe fondul încercărilor de a stabiliza prețurile petrolului, care continuă să fie afectate de cererea slabă. În ciuda reducerilor de producție și a tensiunilor geopolitice, contractele pentru petrol Brent și WTI au înregistrat fluctuații minore.
În România, aceste dinamici globale influențează în mod direct prețurile la pompă, așa cum s-a observat recent în cazul reducerilor de preț pentru motorină.