Şeful Europolis, companie care deţine proprietăţi de 340 de milioane de euro în România a declarat că, din cauza crizei, dezvoltatorii care au ridicat clădiri de birouri în Pipera au ajuns să le închirieze la preţuri de nimic: 10 euro/petru pătrat. "Celor care au început deja un proiect le urez succes, să găsească chiriaşi, la chirii bune. Dar mă îndoiesc că le va merge prea bine tuturor având în vedere că sunt cazuri când dezvoltatorii de birouri din Pipera au accep
Şeful Europolis, companie care deţine proprietăţi de 340 de milioane de euro în România a declarat că, din cauza crizei, dezvoltatorii care au ridicat clădiri de birouri în Pipera au ajuns să le închirieze la preţuri de nimic: 10 euro/petru pătrat.
„Celor care au început deja un proiect le urez succes, să găsească chiriaşi, la chirii bune. Dar mă îndoiesc că le va merge prea bine tuturor având în vedere că sunt cazuri când dezvoltatorii de birouri din Pipera au acceptat şi chirii de zece euro pe metru pătrat pe lună”, a declarat Helmut Neubauer, managing director al Europolis Real Estate Asset Management, parte a grupului Volksbank, citat de www.medifax.ro.
În ceea ce priveşte o posibilă revenire a pieţei, reprezentantul Europolis consideră că şi anul 2010 va fi unul dificil.
Primul proiect dezvoltat de Europolis: Orhideea Towers
Europolis va începe în 2010 construcţia primului proiect realizat în calitate de dezvoltator în România, pentru care negociază un credit de 75 de milioane de euro, deşi apreciază că piaţa locală prezintă un risc mare pentru investitorii străini, din cauza crizei economice şi instabilităţii politice.
Este vorba de proiectul de birouri Orhideea Towers, cu o suprafaţă de 47.100 metri pătraţi, va fi amplasat pe Splaiul Independenţei, la intersecţia cu Şoseaua Orhideelor.
„Am decis să începem construcţia în 2010. Negociem în prezent atât contracte de închiriere cât şi cel de finanţare bancară. Credem în acest produs şi proiectul va fi o referinţă pe piaţă. Investiţia va fi de peste 100 milioane de euro, din care 75 milioane de euro dorim să-i împrumutăm de la bănci şi instituţii financiare, respectiv companii de leasing, de asigurări”, a declarat Neubauer.
Potrivit acestuia, finanţarea va fi asigurată de un consorţiu de două- trei bănci, din cauză că instituţiile cu care se negociază au deja expunere mare pe imobiliare.
„Ca o consecinţă a fenomenului economic global, băncile nu mai dau credite, iar în cazurile în care le aprobă condiţiile solicitate sunt foarte dure. Astfel, dacă iei în calcul costul creditării şi al construcţiei versus potenţialul venit obţinut rezultă un randament al investiţiei la un nivel inferior trendului practicat în ultimii ani şi pe pieţe similare”, a adăugat reprezentantul Europolis.
Valoarea proprietăţilor finalizate sau parţial finalizate, deţinute de Europolis în România, este de peste 340 milioane de euro, reprezentând circa 20% din portofoliul total al companiei. Europolis deţine 45 de proiecte finalizate şi în construcţie, în Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Croaţia, Rusia şi Ucraine, cu o valoare de piaţă de 1,7 miliarde de euro.
Sursa: Mediafax