Cei care călătoreasc cu destinația Olanda de pe Aeroportul din Sofia sunt obligați să plătească la fața locului pentru teste antigen rapide la un preț de două ori mai mare decât cel din laboratoare. În loc de cele standard, care costă circa de 30-40 de leva, aceștia plătesc 75 de leva la aeroport. În farmacii, aceste teste se vând chiar cu 20-25 de leva, dar călătorii au nevoie de un document de la un laborator autorizat.
Motivul prețului mare: doi dintre operatorii de la sol ai aeroportului au încheiat contracte cu laboratoare private în aceste condiții și acest lucru se dovedește a fi în afara competențelor instituțiilor de stat și a Aeroportului Sofia, aflat încă în proprietatea statului.
Pentru călătorii cu destinația Olanda, există o cerință pentru un rezultat negativ al unui test atigen rapid pentru COVID-19, efectuat cu până la 4 ore înainte de îmbarcarea la bordul aeronavei. Adică oamenii nu au ocazia să facă un test într-un laborator normal și astfel să meargă la aeroport, ci sunt obligați să fie testați la fața locului la prețul menționat.
Aeroportul din Sofia, sub controlul nimănui
Pe teritoriul Aeroportului Sofia există trei operatori tereștri: Aeroportul Sofia, Swissport și GoldAir. Fiecare dintre aceștia asigură servicii și are relații contractuale cu diferite companii aeriene. Operatorul terestru efectuează absolut toate activitățile, de la verificarea pasagerului la îmbarcarea în aeronavă și de la coborâre până la ieșire.
Aeroportul Sofia EAD nu are relații cu laboratoare private nici ca operator terestru, nici ca operator de aeroport”, a declarat pentru MEDIAPOOL Liubka Gheorghieva de la Centrul de presă al aeroportului. Ea a adăugat că pe aeroport sunt mai multe instituții care își împart responsabilitățile – Agenția pentru Vămi, Poliția de Frontieră, Inspecția Regională de Sănătate, iar în acest caz aeroportul nu are cum să intervină, având în vedere că vorbim de activități reglementate.
Cei de la Ministerul Transporturilor nu au răspuns cine controlează activitatea operatorilor tereștri Swissport și GoldAir, care au încheiate contracte cu laboratoare private. Neoficial, experți de la Ministerul Transporturilor au comentat că acest caz nu are nicio legătură cu ei, întrucât aceasta este o contractare liberă între două entități private pentru furnizare de serviciu.
Cazul s-a dovedit a fi și în afara controlului Ministerului Sănătății, care nici măcar nu știe ce laboratoare operează pe aeroport. La întrebarea de ce testele nu se fac de Inspectoratul Regional de Sănătate din Sofia, care are reprezentanți pe aeroport, Ministerul Sănătății a explicat că acest control al sănătății la frontieră se efectuează numai celor care sosesc la terminalele 1 și 2, nu și celor care pleacă. În prezent, controlul sănătății la frontieră nu include efectuarea de teste, scrie MediaPool.
Sotiris Bazdekis, manager regional pentru Bulgaria al unuia dintre operatorii de la sol Goldair Handling, a declarat pentru Mediapool că și compania sa are un contract cu un laborator – Genika. El a explicat că prețurile testelor la aeroport sunt mai mari, deoarece serviciul mobil este mai scump din cauza costurilor mai mari pentru echipamentele mobile. Cei de la Swissport ne-au spus să le trimitem întrebări pentru a ne spune cu ce laboratoare lucrează și în ce condiții, dar nu au răspuns încă.
De asemenea, Comisia pentru Protecția Consumatorilor (CPC) a explicat pentru Mediapool că problema nu este de competența sa. „CPC nu poate verifica prețurile pentru furnizarea de servicii de sănătate. Acest lucru intră în competența Ministerului Sănătății și dacă acesta nu a introdus o limită de preț pentru testele antigen, atunci stabilirea acestuia este o chestiune de negociere liberă între două părți în funcție de cerere și ofertă”, a explicat CPC.
De asemenea, Comisia pentru Protecția Consumatorilor a declarat că ei pot verifica doar dacă prețul este indicat într-un loc vizibil, astfel încât consumatorul să fie informat.
Oamenii sunt indignați din cauza prețurilor ridicate
Cu toate acestea, pe rețelele de socializare, nemulțumirea oamenilor față de prețurile duble impuse de cei doi operatori tereștri de pe aeroport crește. Oamenii comentează că nu este vorba de cafea pentru care poți alege dacă bei sau nu. Ei spun că este vorba un test obligatoriu, fără de care nu pot urca în avion și este normal ca statul să aibă un mecanism de reglementare pentru stabilirea prețului, care în acest caz este de aproximativ trei ori mai mare decât prețul normal.
„Unde este Borisov? De ce nu s-a dus cu un jeep-ul la aeroportul încă de stat și de ce nu vede cum e jecmănit poporul său”, au comentat oamenii pe rețelele sociale. Există, de asemenea, suspiciuni că au existat laboratoare care erau gata să furnizeze serviciul la aeroport pentru 30 de leva, dar nu au fost lăsate. Se pune și întrebarea de ce operatorul terestru de stat Sofia Airport nu oferă acest serviciu și astfel să facă concureță celor doi operatori privați. „Dacă spun că prețul este o chestiune de negociere liberă, atunci mâine testele antigen pe aeroport ar putea costa și 200 de leva, nimic nu împiedică asta”, s-au indignat oamenii. „Unde este Comisia pentru Protecția Concurenței? Sau aceasta se autosesizează doar dacă crește prețul pâinii cu 3 stotinki”, mai comentează oamenii.