Prețurile pentru legume au crescut considerabil, iar acest lucru afectează în mod direct bugetul românilor pentru murături. În unele situații, legumele folosite pentru conservele de iarnă înregistrează un preț triplu, comparativ cu anul trecut.
Prețurile pentru legume au crescut considerabil
S-a ajung în această situația în contextul în care seceta a distrus recoltele fermierilor. Pierderile afectează în mod direct prețurile. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a oferit mai multe explicații despre această situație.
Barbu spune că va face o sesizare „privind practica comercială neloială pe care intermediarii o practică” deoarece ar trebui să fie maximum 20% adaos comercial peste prețul producătorilor, care primesc subvenții de la Guvern.
Potrivit ministrului plafonarea prețurilor, reglementată în Parlament, nu este respectată.
„Guvernul României sprijină în continuare programul de legumicultură din România. Vorbim de ciclul 1, unde avem Programul Tomata, o subvenție de 3.000 de euro pe 1.000 de metri pătrați în spații protejate.
Deja am anunțat în bazinul legumicol că vom subvenționa și ciclul 2: 1.000 de euro pe 1.000 de metri pătrați în spații protejate. Nu sunt numai tomate, sunt toate legumele…”, a declarat Barbu la Digi24.
Plafonarea prețurilor nu este respectată
De asemenea, el a subliniat că situația este probabil determinată de comercianți și intermediari. Florin Barbu a explicat că va avea o discuția la ANAF cu reprezentanții care fac controale în piețe. Astfel, vor verifica dacă plafonarea adaosului comercial este respectată.
„Toate lucrurile acestea sunt probabil la comercianți, la intermediari. Dacă vorbim de producători, nu cred că producătorul vinde 1 kg de roșii cu 5 lei, 6 lei sau 7 lei. De aceea trebuie să intervenim inclusiv prin plafonarea adaosului comercial pe tot lanțul. Vorbim de producători, distribuitori și retailer sau piețe, cu o plafonare a adaosului comercial, lucru pe care l-am făcut.
O să am o discuție la ANAF cu reprezentanții care fac controale pe aceste piețe și să verifice plafonarea adaosului comercial, acea ordonanță transformată în lege în Parlament este în vigoare”, a mai spus ministrul.
ANAF va interveni. Trebuie respectată limita de 20% pentru adaosul comercial
Ministrul Agriculturii a spus și că a observat că plafonarea adoptată în Parlament nu este respectată în piață. Totodată, el spune că trebuie să facem o diferență între legumele în câmp și legumele din spații protejate.
„Sigur că am sesizat acest aspect. Am discutat și sunt în strânsă legătură cu Ministerul Finanțelor prin ANAF și voi face o sesizare privind practica comercială neloială pe care intermediarii o practică și cred că prețurile ar trebui să fie cu un maxim de 20% adaos comercial față de prețul pe care producătorii, fermierii, pe care noi îi sprijinim de la Guvern cu sume importante de bani produc aceste legume pentru români”, a mai spus Barbu.
Chiar dacă temperaturile au fost foarte ridicate, legumele care sunt în spații protejate nu au fost afectate de această secetă, subliniază Barbu.
„Haideți să facem o diferență între legumele în câmp și legumele din spații protejate. Chiar dacă temperaturile au fost foarte ridicate, legumele care sunt în spații protejate nu au fost afectate de această secetă. În continuare, noi avem numai în Programul Tomata peste 25.000 de fermieri care au beneficiat de un sprijin de 3.000 de euro”, a explicat ministrul.
El a asigurat apoi că prețurile pentru unele legume, precum cele pentru murături, nu vor fi de 3 sau 4 ori mai mari comparativ cu anul trecut, precum au avertizat agricultorii.
„Acest lucru nu se va întâmpla pentru procesare, pentru murăturile de iarnă pentru români”, subliniază ministrul.
România a produs cereale în culturile de toamnă la același nivel ca în 2023
Potrivit ministrului, România a produs cereale în culturile de toamnă la același nivel ca în 2023. Astfel, subliniază el, nu există risc pentru o criză alimentară.
„Pentru culturile de primăvară – proumb, floarea soarelui – România are un sistem de irigat care din 2014 până în prezent a evoluat astfel încât față de 2014, când erau 180.000 de hectare irigate, acum irigăm peste 1,6 milioane de hectare.
Și producțiile de porumb vor asigura necesarul de consum al populației, în zootehnie și export. Nu există riscul de criză alimentară în momentul de față în Români”, a conchis ministrul.