Prețuri mai mici la petrol în 2025

Wall Street începe să adopte o viziune mai pesimistă asupra perspectivelor pentru petrol în anul viitor, Goldman Sachs și Morgan Stanley reducând prognozele de preț. Aceasta se întâmplă pe fondul creșterii livrărilor globale, inclusiv din partea OPEC+, conform relatărilor de la Energy Press.

Cele două bănci estimează acum că prețul de referință global Brent va fi, în medie, sub 80 de dolari pe baril în 2025. Goldman Sachs a revizuit prognoza la 77 de dolari pe baril, în timp ce Morgan Stanley preconizează că prețul futures va varia între 75 și 78 de dolari. Ambele instituții se așteaptă ca piața țițeiului să fie în excedent, ceea ce va conduce la scăderea prețurilor în următoarele 12 luni, conform Bloomberg.

În ultimele luni, petrolul a înregistrat o scădere, ceea ce a șters temporar toate câștigurile acumulate până în prezent. Această scădere a fost determinată de îngrijorările investitorilor privind încetinirea creșterii cererii în China, creșterea livrărilor din afara OPEC+ și planurile cartelului de a reduce restricțiile de producție.

Unui dintre scenariile lui Goldman este că Brent ar putea scădea la 60 de dolari pe baril, în cazul în care cererea de petrol din China rămâne constantă, și la 63 de dolari dacă SUA impun un tarif general de 10% asupra importurilor de bunuri. Iar dacă OPEC inversează complet reducerile suplimentare de 2,2 milioane bdp până în septembrie 2025, ar putea scădea la 61 de dolari pe baril.

Estimările Exxon Mobil

Luni, pe 26 august, Exxon Mobil a transmis că se așteaptă ca cererea de țiței să rămână peste 100 de milioane de barili pe zi până în 2050, similar nivelurilor anterioare.

În acest an, Exxon intenționează să pompeze 4,3 milioane de barili de petrol și gaze pe zi, notează Energy Press.

„Cererea de petrol și gaze naturale are o perspectivă pe termen foarte lung și va continua să crească în următorii ani”, a declarat Chris Birdsall, directorul de finanțe, energie și planificare strategică al Exxon, pentru Reuters.

Potrivit estimărilor Exxon, vehiculele electrice nu vor avea un impact semnificativ asupra cererii globale de petrol pe termen lung, pentru că este așteptat ca populația lumii să crească de la 8 miliarde, cât este astăzi, la aproape 10 miliarde în 2050, ceea ce va face a cererea de energie să crească.

Estimările grupului american diferă semnificativ de previziunile Agenției Internaționale pentru Energie, care estimează că până în 2050, cererea globală de petrol va scădea la aproximativ 55 de milioane de barili pe zi.

În același timp, compania avertizează că, fără noi investiții în sectorul petrolier, producția de țiței ar putea scădea la 30 de milioane de barili pe zi până în 2030, ceea ce ar reprezenta o diferență de 70 de milioane de barili față de cerințele globale estimate.