Cu toate că energia produsă din cărbune s-a tranzacţionat la preţuri-record în ultimele zile, Complexul Energetic Hunedoara nu a vândut nimic nimic. Astfel, cele două termocentrale nu funcţionează, iar exploatările miniere din Valea Jiului produc împreună mai puţin de 1.000 de tone de huilă, motiv pentru care sistemele sunt oprite.
România exportă energie, dar nu din Hunedoara
România a reuşit chiar să exporte energie în ultima perioadă, însă, componenta care ar fi trebuit asigurată din cărbunele extras în cadrul Complexului Energetic Hunedoara lipseşte cu desăvârşire.
Deşi ar fi avut nevoie vitală de fonduri, având în vedere că primeşte banii de salarii de la Ministerul Muncii, unitatea nu există pe piaţa energiei, pentru că niciuna dintre cele două termocentrale din cadrul Complexului nu funcţionează din lipsă de cărbune.
Lipsa cărbunelui, problemă majoră
Administratorul special, Cristian Roşu, a venit cu o serie de explicații importante.
„Din păcate, nu suntem parte a acestei pieţe, pentru că, din lipsă de cărbune, n-am pornit Termocentrala Paroşeni, din păcate lipsa cărbunelui ne face să nu putem funcţiona Termocentrala Paroşeni. Sunt probleme la unităţile miniere. Cantităţile de cărbune sunt foarte mici”, a transmis Cristian Roșu, administratorul special al companiei de stat.
Complexul Energetic Hunedoara se pregăteşte pentru divizare şi formarea unei noi societăţi de stat. Între timp, aproape toţi angajaţii de la Mintia şi cea mai mare parte a celor din sectorul minier s-au înscris pe listele pentru concediere colectivă, care se închid mâine. Ei ar urma să primească la disponibilizare câte 10 mii de euro şi protecţie socială pentru o perioadă cuprinsă între 2 şi 4 ani.
Probleme majore la Complexul Energetic Hunedoara
530 dintre cei aproximativ 700 de salariaţi ai Complexul Energetic Hunedoara (CEH) sunt dispuşi să plece din companie, relevă datele centralizate vineri de conducerea CEH.
Conducerea CEH a decis să prelungească până vineri, 21 mai, termenul până la care pot fi depuse cereri de către cei care doresc să fie disponibilizaţi din cadrul societăţii, după ce, iniţial, acesta fusese anunţat pentru joi, 13 mai.
Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) care doresc să plece din cadrul companiei prin procedura de disponibilizare colectivă ar putea beneficia de o compensaţie în bani în valoare de aproape 10.000 de euro şi de venituri de completare, potrivit propunerilor formulate de conducerea societăţii şi sindicate.