Prețurile alimentelor au explodat. Ce ne așteaptă înainte de Paște

supermarket magazine shopping cumparaturi alimente

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile produselor alimentare au crescut și vor mai crește în perioada următoare înainte de Sărbătorile Pascale. Carne este unul dintre produsele care s-au scumpit cel mai mult.

Scumpiri ale produselor alimentare înainte de Paște

Odată cu apropierea Paștelui, românii se pregătesc să întâmpine sărbătoarea, însă veștile nu sunt tocmai bune, având în vedere că prețurile produselor alimentare sunt în creștere. Atât producătorii, cât și comercianții prevăd scumpiri pentru o gamă largă de produse, inclusiv servicii legate de mâncare.

Cu scumpirile care se resimt din ce în ce mai mult, consumatorii caută soluții pentru a face față acestor costuri suplimentare în timp ce se pregătesc sărbătorirea Paștelui.

Potrivit unui sondaj recent, 26% dintre managerii din mediul de afaceri românesc anticipează creșteri de prețuri pentru produsele de zi cu zi.

Produsele din carne sunt printre cele mai afectate, esențiale pentru masa de Paște. Datele Institutului Național de Statistică arată că prețurile produselor din carne au crescut cu 10% în ultimul an, cu un accent pe carnea de porc.

Sorin Minea, președintele Romalimenta, explică că există multiple cauze pentru această fluctuație, inclusiv deficiențe în producție și creșteri de costuri.

„Nu există o singură cauză de la fluctuația prețului materiei prime România și din deficitară la carnea de porc, dar în același timp, la ora actuală, prețul cărnii de porc are tendința de a crește pe piață, deci automat cresc și produsele din preparatele de porc, după aceea, prețul utilităților, majorările de salarii și toate acestea se duc în preț, că în altă parte n-au unde”, a spus Sorin Minea, președintele Romalimenta, potrivit Antena 3 CNN.

Ce a contribuit la creșterea prețurilor?

Măsurile fiscale adoptate de guvern, inclusiv creșterea TVA-ului și a taxelor pentru microîntreprinderi, au contribuit și ele la creșterea prețurilor produselor alimentare. Produsele lactate au fost afectate, iar masa în oraș este și ea mai scumpă.

De asemenea, avem și TVA a mărit la unele produse lactate cu conținut de zahăr. A fost și o creștere bruscă de 10%, de la 9% la 19%. În plus o creștere a mai fost și la ambalaje, la PET-uri, plastic, transport, accize. Deci transportul, de exemplu, a fost undeva la 2%/kg produs finit, spune Dorin Cojocaru, președintele APRIL.

Dragoș Petrescu, fondatorul unei linii de restaurante, subliniază că creșterea costurilor cu forța de muncă și eliminarea unor facilități fiscale au dus la majorări de prețuri și în sectorul de restaurante.

„Cele mai importante cauze, pe lângă creșterea de TVA, o reprezintă strângerea, respectiv creșterea taxării micro întreprinderilor, de exemplu, sau eliminarea facilităților. Cei care produceau mâncare, inclusiv pentru restaurante au costuri cu angajații mai mari începând de la 1 ianuarie”, spune Dragoş Petrescu.

România se confruntă cu inflație ridicată pentru a doua lună consecutivă, conform datelor Eurostat, amplificând presiunea asupra bugetelor familiale în această perioadă festivă.