Prețurile alimentelor au explodat
Prețurile alimentelor au crescut și în aprilie. Lunar, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) publică propriul său indice al prețurilor alimentare, cunoscut sub numele de Food Price Index, care urmărește modificările prețurilor înregistrate la un coș de alimente ce include cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna aprilie a anului curent, acest indice a înregistrat o medie de 119,1 puncte, înregistrând o creștere cu 0,3% față de nivelul de 118,8 puncte din luna martie. Cu toate acestea, valoarea din luna aprilie 2024 este cu 9,6% mai mică decât valoarea înregistrată în luna aprilie a anului precedent.
Avansul înregistrat în luna aprilie s-a datorat în principal unei creșteri de 1,6% a prețurilor la carne. Conform FAO, creșterile prețurilor la carne de pasăre, carne de vită și oaie au compensat scăderea ușoară a prețurilor la carne de porc, cauzată de cererea redusă în Europa Occidentală și China.
În contrast, prețurile la zahăr au înregistrat o scădere cu 4,4% în luna aprilie față de luna martie și cu 14,7% în comparație cu aceeași lună a anului precedent, pe fondul unor perspective îmbunătățite privind oferta mondială. FAO a explicat că producția de zahăr s-a dovedit a fi mai bună decât se anticipa în India și Thailanda, în timp ce îmbunătățirea condițiilor meteorologice în Brazilia a diminuat temerile legate de următoarea recoltă de trestie de zahăr.
De asemenea, prețurile la produse lactate au înregistrat o scădere cu 0,3% în total, după șase luni consecutive de declin, cu toate că prețul untului a continuat să crească și în luna aprilie, din cauza diminuării stocurilor în Europa Occidentală.
Ce se întâmplă cu prețul cerealelor
În ceea ce privește prognoza pentru cereale, FAO a publicat vineri un nou raport privind cererea și oferta de cereale. Organizația și-a revizuit estimările privind producția mondială de cereale în sezonul 2023/24, ajungând la 2,846 miliarde de tone, față de 2,841 miliarde de tone estimate luna precedentă, pe fondul noilor informații primite din Myanmar și Pakistan.
De asemenea, vineri, FAO a ajustat estimările privind producția mondială de grâu în 2024, la 791 de milioane de tone, față de 796 de milioane de tone estimate luna trecută, din cauza suprafețelor mai mici însămânțate cu grâu în Uniunea Europeană decât se anticipa.