Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în luna mai 2018, comparativ cu luna precedentă, impulsionat de majorarea semnificativă a preţurilor lactatelor, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna mai 2018, acest indice a urcat cu 1,2%, comparativ cu luna precedentă, până la un nivel de 176,2 puncte, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat după luna octombrie a anului trecut.
‘Creşterea din luna mai reflectă o continuare a creşterii preţurilor lactatelor, în timp ce preţurile cerealelor au crescut şi ele, dar într-un ritm mai lent’, a informat FAO.
Factorul principal care a stat la baza creşterii preţului global al alimentelor în luna mai a fost avansul de 5,5% al preţului produselor lactate. Livrările reduse din Noua Zeelandă, unul din cei mai mari exportatori de produse lactate, sunt de vină pentru o mare parte din creşterile de preţuri înregistrate în ultimele luni.
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în anul 2018 cu trei milioane de tone până la un nivel record de 2,610 miliarde tone.
De asemenea, FAO estimează că producţia mondială de grâu în 2018 se va situa la 754,1 milioane tone, în creştere faţă de estimările de luna trecută ca urmare a îmbunătăţirii prognozele pentru mai multe ţări mari producătoare de grâu precum Argentina, Canada şi SUA. AGERPRES