Prețurile apartamentelor au luat-o razna! Urmează o bulă imobiliară? Analiștii lansează un avertisment

chirie

SURSA FOTO: Dreamstime

Analiștii au lansat un avertisment legat de o posibilă bulă economică, în contextul în care prețurile apartamentelor au crescut alarmant, comparativ cu valorile înregistrate anul trecut.

Prețurile apartamentelor au luat-o razna! Urmează o bulă imobiliară? Analiștii lansează un avertisment

De exemplu, prețurile apartamentelor din București au crescut cu aproape 300 de euro/mp față de anul trecut. Astfel, acestea se vând în momentul de față cu 1,750 de euro/mp. La nivel național, acestea s-au scumpit în medie cu peste 17% față de anul trecut, media scumpirii fiind de peste 200 de euro/metru pătrat.

În acest context, prețul mediu la nivel național, atât pentru apartamente noi cât și pentru cele vechi, este de aproape 1.600 de euro/mp.

Unde au fost înregistrate cele mai mari scumpiri?

Cele mai mari scumpiri din ultimul an au fost de aproximativ 300 de euro/mp și s-au înregistrat în Cluj-Napoca, unde prețurile se apropie de 2.200 de euro/mp. Pe lista celor mai scumpiri se află și Bucureștiul, din cauza apartamentelor noi care se vând cu circa 1750 de euro/mp, cu 20% mai mult față de anul trecut.

Astfel, specialiștii spun că prețurile de pe piața imobiliară sunt supraevaluate, lucru care nu poate dura permanent deoarece unii economiști se așteaptă ca bula imobiliară să se spargă. Mai mult, măsura scăderii TVA la 5% pentru anumite imobile nu are efectul scontat pentru că dezvoltatorii păstrează prețul final la același nivel, în ciuda scăderii TVA.

La rândul său, programul Noua Casă, care permite oamenilor să se împrumute cu până la 140.000 de euro, duce prețurile în zona acestei limite, conform estimărilor realizate de specialiști.

Ce spune un raport realizat anterior despre prețurile apartamentelor?

Piața imobiliară locală este în continuă transformare, iar volumul tranzacțiilor a crescut constant în intervalul 2020-2021. De-a lungul anului trecut s-au vândut cu 16% mai multe apartamente decât în anul precedent, conform unui raport realizat de Social Monitor la solicitarea Nordis Group.

Conform ANCPI, au fost vândute 183.000 de apartamente, cu o valoare totală de 12 miliarde de euro, iar 30% din tranzacții au vizat doar Bucureștiul.

În prezent, achiziția unei proprietăți în România este o alegere oportună și profitabilă. Conform celui mai recent raport al European Systemic Risk Board (ESRB), media prețului pe metru pătrat de construcție este în Europa mult superioară față de media prețului din România pentru aceeași suprafață.

Totodată, la momentul actual, este mult mai accesibil pentru români să cumpere un apartament. Cu valoarea a 104 salarii medii pe economie, în prezent se poate achiziționa o locuință în România, în timp ce în 2008 erau necesare 393 de salarii.

În 2022 se va menține trendul dinamic al pieței imobiliare, care a caracterizat și anul precedent având în vedere rata inflației prognozată pentru anul acesta, dar și creșterea nivelului depozitelor bancare. Toate aceste elemente vor menține cererea ridicată, atât pentru locuințe de uz personal, cât și pentru achiziții în scop investițional.