Prețurile au explodat. Românii își permit din ce în ce mai puține lucruri

Sursă: Dreamstime

Prețurile din țara noastră au explodat iar românii își permit din ce în ce mai puține lucruri. De exemplu, situația poate fi observată până și într-un magazin de haine second-hand din Iași. Prețul afișat duminică era de 30 de lei iar peste noapte acesta a ajuns la 50-57 de lei/kg.

Prețurile au explodat. Românii își permit din ce în ce mai puține lucruri

Mai precis, scumpirea a fost înregistrată în cartierul muncitoresc Galata, din Iași. În această locație pot fi găsite pe aceeași stradă cinci magazine cu îmbrăcăminte și încălțăminte, accesorii, obiecte casnice și alte lucruri necesare pentru casă, precum farfurii, seturi pentru pat sau fețe de mese și perdele.

Totodată, trei magazine second-hand stau așezate una după alta, pe o parte a străzii, în timp ce de cealaltă parte, se află încă două spații special amenajate, potrivit informațiilor transmise de infoactual.ro

Una dintre ele avea expusă pe fereastra principală o foaie A4, cu litere mărite, prețul nou: 50 de lei pentru un kilogram de haine. Magazinul vecin, alăturat, la nici zece metri distanță, a lipit la rândul său noul preț practicat pe fereastra magazinului: de 57 de lei/kilogram.

Oamenii, după necesități și „buzunar” cumpără la bucată. De asemenea, aceasta este cântărită, după care se fixează prețul final, potrivit greutății exprimate, scrie sursa menționată. Trebuie menționat că motivația persoanelor care trec pragul acestor magazine sunt în primul rând prețurile accesibile. Totuși, până și aceste magazine au fost afectate de scumpirile din ultima perioadă.

Situația este dură și în cazul prețurilor de la imobiliare

În altă ordine de idei, specialiștii Directimo estimează creșterea prețurilor la imobiliare în 2022, în contextul în care războiul din Ucraina se prelungește, devenind unul de durată.

Creșterea costurilor pentru materialele de construcție din ultimul an, întârzierile masive apărute în implementarea proiectelor, generate de restricțiile impuse de Covid-19 și conflictul ruso-ucrainean, precum și inflația galopantă sunt doar câteva dintre principalele argumente, prezentate pe larg mai jos:

Argumente valabile pentru principalele orașe și regiuni ale României, care primesc aflux permanent de studenți sau beneficiază de zone industriale și centre de afaceri sau dezvoltare.

În continuare, unele dintre cele mai atractive variante de investiții sunt pe segmentul locuințelor de vacanță calitative, în special al celor cele care beneficiază de soluții profesioniste de ospitalitate pentru turiști și administrare completă pentru investitori.

  1. De mai bine de un an, inflația generalizată se regăsește deja în costurile materialelor de construcții, care reprezintă un procent semnificativ din prețul acestora.
  2. Întârzierile masive pe întreg lanțul de aprovizionare, generate inițial de restricțiile de Covid-19 și mai nou de conflictul ruso-ucrainean duc, de asemenea, la creșteri de costuri.
  3. Majorarea dobânzilor pentru creditele cu care dezvoltatorii imobiliari se finanțează, corelată cu întârzierile cauzate de stat, cresc timpul de închidere a unui proiect.
  4. Inflația galopantă, estimată să ajungă la 20% în 2022, va genera o cerere ridicată din partea investitorilor, pentru protecție în proprietăți calitative.
  5. În perioade de stagflație sau chiar dragflație (în care ne confruntăm cu inflație crescută și scădere economică), real estate-ul rămâne unul dintre principalele refugii, datorită siguranței ridicate.
  6. În contextul unei scăderi economice, dezvoltatorii care nu vor fi competitivi din perspectiva prețurilor și nu vor avea concepte adecvate nu vor putea să construiască și vor amâna ofertele, astfel încât oferta calitativă va scădea.
  7. În contextul scăderii semnificative a cererii, pe fondul psihologic generat de războiul dintre Rusia și Ucraina, cei mai mulți dezvoltatori încă nu au aplicat creșterile de costuri în prețurile de vânzare.