În ianuarie, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,05%.
Datele INS arată că preţurile de consum au scăzut în luna februarie, în medie, cu 0,09% comparativ cu luna ianuarie, însă nivelul pozitiv al ratei anuale a inflaţiei este explicat printr-un efect de bază.
Astfel, în februarie 2016, comparativ cu februarie 2017, preţurile de consum au scăzut mai mult, după reducerea TVA de la 24% la 20% de la începutul anului trecut, iar efectul s-a resimţit în mai multe luni.
În februarie 2017, alimentele s-au scumpit cel mai mult, cu 0,65%, în medie, faţă de luna ianuarie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,08%.
În schimb, preţurile serviciilor au scăzut cu 1,8% faţă de luna precedentă, în medie.
Comparativ cu februarie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a doua lună a acestui an cu 1,43%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,11%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1,7%.
Februarie 2017 este a doua lună care nu mai include efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016.
Însă de la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.
Faţă de luna ianuarie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a doua lună a acestui an, la cartofi (5%), citrice (4,3%), alte legume în afară de cartofi şi fasole (3,4%), transport aerian (2,5%) şi fructe proaspete (1,9%).
La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în februarie la abonamente radio-TV (-17%), după eliminarea taxei radio-TV de la 1 februarie, celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.
La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative.