Inflația în Marea Britanie rămâne la un nivel ridicat
Rata anuală a inflației în Marea Britanie s-a menținut în mod neașteptat la 6,7% în septembrie. Cifra rămâne cea mai ridicată dintre toate marile economii avansate și menține vie posibilitatea unei noi majorări a ratelor dobânzilor.
O creștere a prețurilor la combustibili între august și septembrie a fost principalul factor care a împiedicat scăderea ratei anuale, a declarat miercuri Oficiul Național de Statistică, potrivit The Guardian.
Dar alte două măsuri mai puțin volatile, urmărite îndeaproape de Banca Angliei (BoE) – inflația de bază și prețurile serviciilor – au fost, de asemenea, robuste, ceea ce este posibil să îi facă pe unii factori de decizie politică să fie îngrijorați în legătură cu presiunile pe termen lung asupra prețurilor.
Datele din septembrie privind inflația sunt însă sub nivelul prognozat de BoE la începutul lunii august și mai mulți economiști au declarat că nu a fost o surpriză prea mare pentru a determina Comitetul de politică monetară (MPC) al BoE să reia ciclul de înăsprire a ratelor.
În continuare, analizăm modul în care s-au modificat prețurile pentru bunuri și servicii individuale în ultimul an. În fiecare caz, cifra reprezintă modificarea procentuală a prețului mediu în cele 12 luni până în septembrie.
Schimbări înregistrate în prețurile bunurilor și serviciilor
Alimente
Zahărul a consemnat cea mai mare majorare, de 59,3%, urmat de uleiul de măsline cu 47,4% și sosuri și condimente 29%. Singurele scăderi au fost consemnate în privința laptelui integral și untului, de -0,5%, respectiv -2.5%.
În continuare majorările arată în felul următor: paste făinoase și cușcuș 18,8%; ouă 18,1%; carne de porc 16,7%; legume 14,4%; brânzeturi și cașcaval 13,4%; mâncăruri gata preparate 10,4%; pește 8,7%; pâine 8%; fructe 6,2%; gemuri, marmelade și miere 5,1%; lapte cu conținut scăzut de grăsimi 3,2%.
Băuturi
Cea mai mare creștere consemnată în perioada menționată a fost la cacao și ciocolată pudră, de 24,5%. Urmează ceaiurile cu 12.5% și sucurile de fructe și legume cu 11,5%. Avem în continuare ape minerale sau de izvor (10,7%), băuturi răcoritoare (9,9%), cafea (7,6%), bere (13,9%), băuturi spirtoase (10,5%) și vinuri (10%).
Electricitate, gaz și alți combustibili
Energia electrică s-a scumpit cu 6,7%, iar prețurile la combustibili solizi au urcat cu 4,1%. De asemenea, gazele s-au majorat cu 1,7%. O scădere notabilă s-a înregistrat la prețurile combustibililor lichizi, de -19,8%.
Îmbrăcăminte și încălțăminte
Aici avem repararea și închirierea de îmbrăcăminte, care a consemnat o creștere de 9,9%, îmbrăcămintea pentru sugari și copii (9%), îmbrăcămintea pentru femei (7,6%), îmbrăcămintea pentru bărbați (7%), încălțămintea pentru femei (6,9%), încălțămintea pentru sugari (6,6%) și încălțămintea pentru bărbați (4,7%).
Articole de uz casnic și mobilier
Covoare și mochete s-au scumpit cel mai mult (10,7%), fiind urmate de aragaze (7,5%), mobilier de grădină (5,1%), echipamente de iluminat (3,6%), mobilier de uz casnic (3,4%), lenjerie de pat (3,3%), frigidere, congelatoare și frigidere-congelatoare (2%).
Au scăzut prețurile autoturismelor noi și second-hand
Vehicule și transport de persoane
Transportul cu avionul a înregistrat cea mai mare creștere, de 14,9%. Este urmat de transportul pe mare și pe căi navigabile interioare (11,5%), cu autobuzul și autocarul (6,7%) și cu trenul (6,4%).
Autoturisme noi s-au scumpit cu 4%, fiind urmate de prețurile la biciclete (1%). Pe de altă parte au scăzut costurile autoturismele la mâna a doua (-1,2%), motociclete (-3,1%), mașini pe motorină (-13,4%) și mașini pe benzină (-7,7%).
HoReCa și agrement
Prețurile au crescut în centrele de vacanță, campinguri și hosteluri pentru tineret cu 14,7%, dar și la fast food și servicii de mâncare la pachet, cu 9,3%. De asemenea, în restaurante și cafenele s-a înregistrat o creștere de 9,1%, iar în hoteluri și moteluri de 8,6%.
În plus au crescut prețurile la muzee (7,6%) și cinematografe, teatre și concerte (3,3%).
Alte activități recreative
Serviciile veterinare și alte servicii pentru animale de companie s-au scumpit cu 12,5%. Sunt urmate de jocuri, jucării și hobby-uri (10,2%), produse de grădinărit (8,7%) și produse pentru animale de companie (7,4%).