La mai multe benzinării din Capitală, prețul carburanților a crescut considerabil. Astfel, costul benzinei și motorinei variază între 7,00 lei și 7,18 lei.

Estimările analiştilor nu sunt deloc bune. Prețul ar putea ajunge și la opt lei, mai ales că tensiunile de la graniţa cu Ucraina urcă preţul barilului.

Într-un interviu acordat Reuters, analistul David Roche a avertizat că, pe fondul tensiunilor de la granița Ucrainei, prețul barilului ar putea ajunge la 120 de dolari, ceea ce ar fi un dezastru pentru economia globală.

De asemenea, a cresccut prețul și unui plin de benzină. Acesta este mai scump cu 25 de lei, asta după ce benzina standard a depăşit pragul de 7 lei şi în unele staţii de alimentare se vinde şi cu 7 lei şi 14 bani.

Ucraina a plafonat prețurile

Pentru a stopa creşterea preţurilor carburanţilor de la o zi la alta, Ungaria a decis plafonarea preţurilor la pompă la 1 euro şi 50 de cenţi, timp de trei luni. Analiștii spun că o astfel de măsură aplicată şi la noi ar putea veni cu impunerea unei limite pe consum, potrivit Antena 3.

În timp ce ministrul Economiei spune că a fost discutată şi în cadrul Guvernului, ministrul Energiei nu ştie despre o astfel de discuţie. Scumpirile carburanţilor au fost generate, printre altele, şi de preţul petrolului care a depăşit 90 de dolari pe baril, dar şi pentru că de la 1 ianuarie Guvernul a decis să majoreze accizele la carburanţi.

Prețurile au explodat încă de la începutul anului

În prima zi a anului 2022, prețul mediu al unui litru de benzină era de 6,16 lei, în timp ce pentru motorină era de 6,11 lei. La 27 de zile distanță, prețurile la carburant s-au majorat. Astfel, în urmă cu o săptămână, pe 28 ianuarie, prețul mediu al unui litru de benzină era de 6,63 de lei, în timp ce cel al motorinei era de 6,57 lei.

Aceste scumpiri au venit din cauza cotațiilor petrolului, care au trecut de 90 de dolari/baril pentru prima dată în ultimii 7 ani, pe de o parte, iar pe cealaltă parte, și din cauza accizelor majorate de către Executiv.

Creșterile de prețuri la benzină și motorină se simt extrem de puternic, mai ales că în anul 2020 prețurile ajunseseră la cel mai mic nivel al ultimilor zece ani.