Vineri, 26 mai, cea mai ieftină benzină standard costă 6,40 lei litrul, în creștere față de 6,37 lei, prețul înregistrat în ziua precedentă. Aceasta poate fi găsită în stațiile Lukoil din București, de pe str. Coralilor, str. Şoseaua Chitila şi Poligrafiei.
Benzina standard se găsește la prețuri cuprinse între 6,41 lei litrul și 6,71 lei litrul la celelalte stații.
Prețurile benzinei premium variază între 6,91 lei și 7,26 lei.
Cea mai ieftină motorină standard se găsește la prețul de 6,44 lei, înregistrând, de asemenea, o ușoară creștere față de ieri, când costa 6,43 lei. La sfârșitul săptămânii trecute, motorina standard costa 6,40 lei litrul. Prețul poate ajunge până la 6,57 lei.
Motorina premium se poate găsi la prețuri între 6,50 lei și 7,08 lei.
Evoluția prețurilor carburanților
Amintim că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenței.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor.
Totodată, cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
În momentul în care cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în Români. Simultan, prețul la pompă al carburanților se diminuează atunci când cotațiile scad.
Creșterea prețului motorinei a contribuit la diminuarea recoltei agricole
În altă ordine de idei, un studiu realizat de Tarfin Romania, liderul regional al finanțărilor în agricultură, arată că diminuarea recoltei agricole a fost cauzată parțial de creșterea prețului la motorină.
Creșterea prețului la motorină este unul dintre factorii cheie care au contribuit la diminuarea recoltei agricole și îngreunarea activității fermierilor. Potrivit datelor publicate în cadrul portalului Peco Online, preţurile la pompă ar urma să crească cu aproximativ 3% în următoarea perioadă.
„Cunoaștem bine faptul că agricultura din România traversează o perioadă dificilă și este subfinanțată. Am fost aproape de distribuitorii și fermierii din toate zonele țării, străduindu-ne să le înțelegem problemele și să venim către ei cu soluții rapide, care i-au ajutat să traverseze această perioadă plină de turbulențe”, a declarat Adina China Birta, Director General Tarfin Romania.
În acest sector există temeri că în condițiile în care prețurile la combustibil nu vor scădea sau nu vor fi atenuate de o serie de subvenții de la stat, fermierii ar putea ajunge în stadiul în care profitabilitatea fermelor să fie pusă sub semnul întrebării.