Prețurile carburanților la pompă, în scădere. Cât plătesc șoferii de azi, 17 octombrie

Pompa de alimentare carburanti

Pompa de benzina / SURSA FOTO: Dreamstime

Petrom reduce prețurile carburanților la pompă pe 17 octombrie, după ce a aplicat șase scumpiri consecutive în această lună. Astfel, prețul benzinei standard a scăzut cu trei bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu un ban pe litru.

Petrom scade prețurile la pompă

Petrom, liderul pieței de carburanți din România, a redus ușor prețurile la carburanți pe 17 octombrie, după ce a aplicat șase scumpiri consecutive în luna octombrie. Astfel, prețul benzinei standard a scăzut cu trei bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu un ban pe litru.

În București, conform peco-online, prețul benzinei standard variază între 7,02 și 7,09 lei pe litru, în timp ce motorina standard se vinde între 7,11 și 7,14 lei pe litru.

Octombrie, luna scumpirilor

În luna octombrie, Petrom a majorat prețurile carburanților de șase ori, între 3 și 15 octombrie.

Pe 15 octombrie 2024, benzina standard și motorina standard s-au scumpit cu 4 bani pe litru. Anterior, pe 13 octombrie, a avut loc o altă creștere de preț, tot de 4 bani pe litru, conform datelor de la Monitorul Prețurilor.

O majorare anterioară a avut loc pe 11 octombrie, când benzina standard s-a scumpit cu 4 bani pe litru, însă prețul motorinei a rămas neschimbat. Pe 8 octombrie, s-a aplicat o altă scumpire de 4 bani pe litru atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Prețurile au crescut din nou pe 5 octombrie, tot cu 4 bani pe litru. Prima majorare din luna octombrie, după aproximativ o lună și jumătate de ieftiniri, a fost pe 3 octombrie, când prețul benzinei standard a crescut cu 5 bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 4 bani.

În total, scumpirile din octombrie au dus la o creștere de 25 de bani pe litru pentru benzină și de 20 de bani pe litru pentru motorină.

Situația fluctuantă a prețului la nivel internațioal

Prețurile petrolului au crescut cu peste 3% la începutul lunii, alimentate de speculațiile privind un posibil atac al Israelului asupra Iranului. Cu toate acestea, în săptămâna următoare, petrolul a înregistrat o scădere de peste 2%, ștergând astfel toate câștigurile obținute anterior. Această scădere a fost determinată de revizuirea în jos a previziunilor OPEC pentru creșterea cererii globale de petrol în 2024 și 2025, precum și de reducerea importurilor de petrol ale Chinei pentru a cincea lună consecutiv. Scăderea importurilor din China a avut un impact mai mare decât temerile pieței legate de posibilitatea ca un răspuns israelian la atacul cu rachete iraniene din 1 octombrie să afecteze producția de petrol.