Benzina și motorina s-au ieftinit. Prețurile carburanților în România astăzi, 15 ianuarie 2024
Prețul carburanților în România, astăzi, 15 ianuarie 2024. Benzina și motorina s-au ieftinit în comparație cu cotațiile din urmă cu o săptămână.
În cazul benzinei standard, cea mai accesibilă variantă se vinde la 6,58 lei pe litru. În urmă cu o săptămână prețul înregistrat era de 6,63 lei pe litru. Această ofertă este disponibilă la o stație Petrom din București, pe strada Dr. Herescu Petre, numărul 2A, sector 5.
Prețul benzinei a scăzut față de săptămâna trecută
La celelalte stații, benzina standard poate fi achiziționată la prețuri cuprinse între 6,60 lei și 6,74 lei. Toate înregistrează o scădere.
În ceea ce privește benzina premium, prețurile oscilează între 7,04 lei și 7,39 lei. Se înregistrează și în acest caz, de asemenea, o scădere.
Motorina standard cea mai accesibilă costă acum 7,06 lei pe litru, în scădere față de 7,12 lei pe litru, cât era săptămâna trecută. Această ofertă este disponibilă la o stație Socar din București, pe strada Vasile Lascăr, numărul 141A.
Cât costă litrul de motorină
La restul stațiilor, motorina standard se comercializează la prețuri cuprinse între 7,08 lei și 7,19 lei.
Motorina premium are un preț minim de 7,44 lei pe litru, în timp ce varianta cea mai scumpă ajunge la 7,73 lei pe litru.
Anul trecut, prețul unui litru de benzină standard depășea 8 lei, în timp ce motorina standard atingea sau chiar depășea 9 lei pe litru.
Prețurile carburanților evoluează în funcție de cotațiilor internaționale Platts
Prețurile carburanților la stațiile de alimentare par să urmeze evoluția cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, conform unui studiu realizat de Consiliul Concurenței. Cu toate acestea, se observă o diferență de câteva zile între ajustările de preț la stațiile de alimentare și modificările cotațiilor internaționale.
Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei și motorinei. El reflectă valoarea determinată de cerere, ofertă și tranzacțiile dintre traderii de pe piața angro a combustibililor. Cu toate că cotațiile Platts nu sunt publice. Ele tind să urmeze trendul prețului barilului de petrol pe termen lung.
Astfel, când cotațiile internaționale Platts cresc, prețul carburanților la pompă în România are tendința de a crește. Când cotațiile scad, prețul carburanților scade și el în stațiile de alimentare din țară.
Ajustările de preț la stațiile de alimentare sunt, în mare parte, realizate într-un interval de aproximativ o săptămână, indiferent dacă cotația internațională Platts crește sau scade.