Prețurile carburanților din România au înregistrat o nouă creștere pe 4 ianuarie, la doar câteva zile de la majorarea precedentă din 1 ianuarie, cauzată de noile accize impuse de Guvern.
Majorări succesive la prețurile carburanților în România
La stațiile Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, prețul benzinei standard a ajuns la 7,30 lei pe litru, iar motorina standard costă 7,45 lei pe litru.
Creșterea înregistrată pe 4 ianuarie a fost de 4 bani pe litru atât pentru benzină, cât și pentru motorină, conform datelor publicate de economica.net. Această ajustare s-a regăsit și la alte lanțuri de benzinării din țară.
La Curtea de Argeș, benzina standard se vindea cu 7,31 lei pe litru, iar motorina cu 7,46 lei pe litru, confirmând o tendință similară cu Bucureștiul. Scumpirea cumulată în primele patru zile ale anului este de 21 de bani pentru benzină și 20 de bani pentru motorină, incluzând aici și creșterea accizelor de la începutul anului.
Evoluția pieței internaționale de petrol
Pe plan internațional, prețurile petrolului au înregistrat o ușoară creștere vineri, alimentate de mai mulți factori economici și climatici. Vremea rece din Europa și SUA, precum și măsurile economice luate de China, au contribuit la creșterea cererii de petrol.
Țițeiul Brent a crescut cu 0,9%, ajungând la 76,62 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) a înregistrat o creștere de 1,5%, situându-se la 74,24 dolari pe baril. Creșterile săptămânale estimate sunt de 3,3% pentru Brent și 5% pentru WTI.
China, cel mai mare importator de petrol din lume, a implementat măsuri pentru stimularea economiei, printre care creșterea salariilor lucrătorilor guvernamentali și finanțări suplimentare prin obligațiuni de trezorerie. Aceste inițiative au fost percepute de piețe ca semne pozitive pentru cererea viitoare de petrol.
„China nu încetează în acest moment să anunțe că încearcă să stimuleze activitatea economică, iar piața ia notă de acest lucru”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital în New York, potrivit Reuters.
Cererea și stocurile de petrol din SUA
Pe fondul prognozelor de temperaturi scăzute, cererea pentru păcură, utilizată pentru încălzire, a crescut. Totodată, stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 1,2 milioane de barili, în timp ce producția rafinăriilor a crescut.
Deși cererea de combustibil din SUA este la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, efectele vremii și scăderea stocurilor de țiței au sprijinit creșterea prețurilor internaționale.