Prețul carburanților și al alimentelor este doar începutul. Urmează majorări fără precedent în mai multe domenii de activitate. Institutul Naționaal de Statistică trage un semnal de alarmă în acest sens.
INS a chestionat mai mulți manageri cu privire la situația prețurilor din România. Conform datelor publicate de sursa citată, aceștia au anticipat pentru perioada martie – mai 2022 o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, precum și o creștere moderată a activității în industria prelucrătoare.
Astfel, în urma anchetei realizate, managerii au câteva previziuni sumbre. Spre exemplu, cei din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%).
Pe de altă parte, pentru activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +39%) și activitatea de fabricare a echipamentelor electrice (sold conjunctural +21%) se vor înregistra creșteri.
Prețurile de construcții vor crește
În ceea ce privește numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +51%).
De cealaltă parte, în activitatea de construcţii, creșterile vor fi și mai mari. Managerii susțin că se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%). Totodată, aceștia estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +59%).
Referitor la situația din sectorul comerţ cu amănuntul, aici managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -10%).
Astfel, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%). Pe de altă parte, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).
Ce se întâmplă cu facturile
De cealaltă parte, managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +57%).
Iar creșterile nu se opresc aici. Managerii chestionați de INS mai spun că cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă o stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În același timp, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).
Managerii mai consideră că și preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +31%).