Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au continuat să scadă joi
În jurul orei 9:51 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 3,2%, până la 26,90 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în precedentele trei şedinţe au înregistrat o scădere cumulată de aproape 8%.
Datele statistice publicate joi arată că Germania a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an, ceea ce scoate la lumină dificultăţile pe care le are continentul de a ieşi dintr-o criză care a fost provocată, parţial, şi de costurile record cu energia de anul trecut.
Cererea de gaze a sectorului industrial din Europa este una modestă în pofida unei recente scădere a preţurilor, rezultând o piaţă supra-aprovizionată, transmite Bloomberg.
Despre cantităţile abundente de gaze naturale lichefiate
Faptul că gradul de umplere al depozitelor este peste nivelul normal la acest moment al anului precum şi cantităţile abundente de gaze naturale lichefiate disponibile reduc şi mai mult riscurile la adresa aprovizionării cu gaze în iarna următoare.
Pe de altă parte, reducerea cu 60% a cotaţiilor la gaze în acest an a dat o gură de oxigen europenilor care suferă de pe urma avansului inflaţiei.
În plus, preţurile actuale nu stimulează achiziţiile de gaze ale Chinei, unde relansarea economică modestă subminează cererea de combustibil.
Cei mai importanţi importatori de chinezi de gaze lichefiate sunt pur şi simplu absenţi de pe piaţa spot, şi se oferă chiar să vândă unele cantităţi de gaze lichefiate, susţin traderii consultaţi de Bloomberg. Chiar dacă unii mici cumpărători din Europa încep să profite de preţurile mici la gaze, asta nu este suficient pentru a contracara tendinţa generală de scădere a preţurilor.
Cererea de gaze naturale în Uniunea Europeană a scăzut cu 13,2% în 2022
Cererea de gaze naturale în Uniunea Europeană a scăzut cu 13,2% în 2022, la 13,72 milioane terajouli. Comparativ, în anul 2021, s-a înregistrat o creştere cu 4,3%, a arătat Eurostat.
Între august 2022 şi martie 2023, consumul de gaze naturale al UE a scăzut cu 17,7%, comparativ cu consumul mediu de gaze înregistrat în aceleaşi luni (august – martie) între 2017 şi 2022.
Anul trecut, cei mai mari consumatori de gaze naturale au redus cererea substanţial: Germania, Italia şi Franţa au avut cel mai ridicat nivel al cererii, de 3,07 milioane terajouli (minus 15,4% faţă de 2021), 2,61 milioane terajouli (minus 9,9%) şi, respectiv, 1,54 milioane terajouli (minus 9,6%).
Analizând toate statele membre UE, cererea a scăzut în majoritatea, exceptând Irlanda şi Malta, unde a crescut uşor, cu 2,1% şi, respectiv, 1,4%.