Industria extractivă a consemnat o creștere de 1,62% în februarie 2025, raportat la ianuarie 2025, în timp ce față de februarie 2024 a cunoscut o ușoară scădere de 0,01%. Dintre componentele acestei industrii, extracția cărbunelui superior și inferior s-a ieftinit cel mai mult, cu 17,75% față de anul anterior.

Pe de altă parte, segmentul „Alte activități extractive” a înregistrat o creștere de 7,94% față de februarie 2024, arată datele înregistrate de Institutul Național de Statistică (INS).

Prețurile din industrie au urcat în 2025

Industria prelucrătoare a avut un avans de 2,37% față de februarie 2024 și de 0,34% comparativ cu ianuarie 2025. Cea mai mare scumpire din acest sector s-a observat la activitățile de reparare, întreținere și instalare a mașinilor și echipamentelor, cu un avans de 9,77% într-un an și de 0,24% față de luna anterioară.

„În luna februarie 2025, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 3,6% faţă de luna ianuarie 2025. În luna februarie 2025, comparativ cu luna februarie 2024, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 4%”, arată datele INS.

inflatie, preturi alimente, preturi, cosul zilnic
SURSA FOTO: Dreamstime

Aceste evoluții ale prețurilor producției industriale reflectă o tendință de scumpire generalizată

Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au cunoscut o creștere substanțială de 8,46% în februarie 2025 față de aceeași lună a anului trecut, iar față de ianuarie 2025, prețul a crescut cu 12,58%.

Un alt sector cu creșteri importante a fost cel al captării, tratării și distribuției apei, care s-a scumpit cu 9,99% față de februarie 2024.

Aceste evoluții ale prețurilor producției industriale reflectă o tendință de scumpire generalizată în principalele sectoare economice, având un impact direct asupra costurilor de producție și, implicit, asupra prețurilor finale ale bunurilor și serviciilor destinate consumatorilor.

Prețurile energiei electrice din România continuă să fie printre cele mai ridicate din UE

România continuă să ocupe un loc fruntaș în clasamentul celor mai scumpe piețe de energie din UE. Contrar promisiunilor oficiale, realitatea din facturile consumatorilor demonstrează o situație alarmantă, care se reflectă direct în costurile suportate de gospodării și companii.

Cifrele arată că prețul mediu al energiei electrice pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, a fost al patrulea cel mai ridicat din UE atât în luna martie 2025, cât și de la începutul anului. Cu un preț mediu zilnic de 106,5 euro/MWh în martie, România a fost depășită doar de Irlanda, Italia și Ungaria. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețul este mai mare cu aproape 70%, ceea ce ridică semne serioase de întrebare cu privire la politica energetică națională.