Prețurile energiei au scăzut în Europa. Uniunea Europeană se pregătește pentru a atenua creșterea costurilor
UE pregătește măsuri de urgență pentru a reduce prețul energiei electrice prin separarea acesteia de costul tot mai mare al gazului, în timp ce Shell avertizează că această criză energetică ar putea dura ani de zile, iar companiile de utilități apelează la sprijinul statului.
În cursul zilei de marți, prețul energiei electrice a scăzut în Europa, după ce au apărut informațiile legate cu privire la accelerarea eforturilor de atenuare a acestei crize care poate provoca oricând o recesiune.
Contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26 de procente în Germania, în timp ce prețul gazelor naturale a înregistrat o scădere de 11 procente în Țările de Jos.
În contextul în care statele membre au intensificat presiunea pentru acțiune, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxelles-ul lucrează la o „intervenție de urgență”, precum și la reforme structurale ale pieței energiei electrice – care ar putea permite ca energia regenerabilă mai ieftină să contribuie la stabilirea prețurilor la electricitate.
„În prezent, gazul domină prețul de pe piața energiei electrice … cu aceste prețuri exorbitante, va trebui să decuplați”, a declarat Ursula von der Leyen luni, la Berlin.
„Va trebui să ne asigurăm că energiile regenerabile sunt generate la costuri mai mici, că aceste costuri sunt transferate către consumatori și că profiturile excepționale sunt folosite pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile.” Ea a adăugat: „Avem nevoie de un instrument de urgență care să fie declanșat foarte repede, poate în câteva săptămâni.”
Accesul la energie ar putea fi raționalizat pentru o perioadă mai mare
În timp ce criza amenință să arunce Europa în recesiune, Ben van Beurden, directorul executiv al Shell, a avertizat că regiunea ar putea fi nevoită să raționalizeze accesul la energie timp de mai mulți ani.
„S-ar putea foarte bine să avem o serie de ierni în care să trebuiască să găsim cumva soluții prin economii de eficiență, prin raționalizare și o dezvoltare foarte, foarte rapidă a alternativelor”, a spus el. „Faptul că acest lucru va fi cumva ușor, sau că se va termina, cred că este o fantezie pe care ar trebui să o lăsăm deoparte.”
El a adăugat că această criză va pune la încercare „solidaritatea” dintre statele membre ale UE, deoarece guvernele au fost nevoite să decidă cum să mențină în funcțiune marile industrii.
În urma invaziei rusești în Ucraina, prețul de referință al energiei electrice în Europa a crescut de 10 ori față de media sa din ultimul deceniu, în concordanță cu o creștere de 14 ori a costului gazului, existând temeri tot mai mari cu privire la penuria de energie electrică din această iarnă, scrie The Financial Times.