Prețurile gazelor au crescut în Europa. Temperaturile scăzute cresc cererea de gaze a continentului

Prețurile europene la gazele naturale au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele șase săptămâni, în condițiile în care se așteaptă ca vremea neobișnuit de friguroasă să înceapă să erodeze stocurile de gaze și în condițiile în care marți au avut loc întreruperi la câteva instalații cheie.

Înghețul va fi primul test real al rezistenței regiunii în contextul crizei energetice din acest sezon, deoarece temperaturile blânde de până acum au redus cererea de încălzire. Având în vedere că Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze către Europa, ca urmare a războiului purtat de Moscova în Ucraina, continentul va trebui să se folosească și mai mult de stocurile pe care le-a acumulat timp de luni de zile.

„Piața s-a trezit din somn, cu câștiguri mari realizate în prezent”, au declarat analiștii de la DB Group Europe într-o notă. „Cele mai recente prognoze meteo arată că temperaturile încep să scadă sub normalul sezonier în unele părți din nordul Europei săptămâna viitoare și se așteaptă ca stocurile de gaze să înceapă să scadă.”

Potrivit Gas Infrastructure Europe, depozitele de stocare sunt încă pline în medie în proporție de 94%, din cauza vremii recente și a efortului masiv de a importa gaze naturale lichefiate. Înainte ca războiul început în februarie să bulverseze aprovizionarea, compania rusă controlată de stat Gazprom PJSC furniza aproximativ o treime din tot gazul consumat în Europa.

Problemele de procesare de la câmpul Troll din Norvegia și de la terminalul Barrow North din Marea Britanie au contribuit, de asemenea, marți, la creșterea prețurilor. Uzina de procesare Karsto din Norvegia urmează să înceapă miercuri lucrări de întreținere.

Între timp, țările Uniunii Europene rămân polarizate în ceea ce privește problema plafonării prețului la gazele naturale înainte de o reuniune de urgență a miniștrilor energiei care va avea loc la sfârșitul acestei luni, potrivit comisarului european pentru energie, Kadri Simson.

Plafonul nu este menit să fie un instrument pentru „a reduce structural prețurile la gazele naturale la nivelurile de dinainte de război”, a declarat Simson în fața parlamentarilor din cadrul Comisiei pentru industrie a parlamentului. Acest lucru va fi realizat doar atunci când regiunea își va reduce cererea de gaze, a spus ea.

Contractele futures pe prima lună din Olanda, referință europeană, au înregistrat o creștere de 7,3%, la 132,29 euro pe megawatt-oră, cel mai ridicat nivel din 14 octombrie. Contractul echivalent din Marea Britanie a înregistrat, de asemenea, un salt, scrie Bloomberg.

Contractele au crescut miercuri, 30 noiembrie

Contractele britanice și olandeze de gaze naturale au crescut miercuri dimineață, în condițiile în care viteza redusă a vântului și vremea rece au sporit cererea pentru producerea de energie electrică și încălzire, deși nivelurile ample de stocare au oferit stabilitate piețelor.

Contractul olandez de referință pentru prima lună TRNLTTFMc1 a crescut cu 6,00 euro, până la 137,00 euro pe megawatt/oră (euro/MWh) la ora 0937 GMT, arată datele Refinitiv Eikon.

Contractul britanic pentru gaze în interiorul zilei TRGBNBPWKD a crescut cu 16,00 pence, la 340,00 pence pe termie, iar contractul pentru ziua următoare TRGBNBPD1 a crescut cu 28,00 pence, la 347,00 p/therm.

„Prognoza de vreme rece de iarnă care va sosi la sfârșitul acestei săptămâni pare să ridice prețurile la gazele naturale și, prin urmare, la electricitate”, a declarat Norbert Rücker, analist la banca privată elvețiană Julius Baer. „Sărirea nu are un suport fundamental. Depozitele de gaze naturale rămân pline și depășesc intervalele întâlnite de obicei în această perioadă a anului.”

Stocurile europene de gaze erau pline în proporție de aproximativ 93%, față de un vârf de 95% la mijlocul lunii noiembrie.

„Retragerile nete din depozite s-au intensificat în ultimele zile. Dar, în general, stocurile de gaze din UE rămân confortabile pentru moment”, au declarat analiștii de la Engie EnergyScan.

Importurile mari de gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa au limitat, de asemenea, câștigurile, au declarat analiștii Refinitiv, cu o avalanșă de încărcături în drum spre terminalele europene.

Piața de gaze din Marea Britanie era miercuri dimineață supraaprovizionată cu aproximativ 2 milioane de metri cubi (mcm), cererea fiind estimată la aproximativ 341 mcm, iar oferta la aproximativ 343 mcm, conform datelor National Grid.

Vitezele vântului au rămas scăzute, ceea ce a dus la o cerere mai mare de gaze pentru energie. Producția eoliană de vârf era așteptată la aproximativ 4 gigawați (GW) miercuri și la 3,8 GW joi, dintr-o capacitate totală măsurată de peste 22 GW, potrivit datelor Elexon.

Fluxurile de gaze spre est au scăzut miercuri dimineață pe conducta Yamal-Europe către Polonia dinspre Germania, în timp ce fluxurile rusești prin Ucraina către Europa au rămas stabile, potrivit datelor operatorului conductei.

Fluxurile de gaze din Norvegia către Marea Britanie erau așteptate să crească miercuri, cu nominalizări, sau cereri de gaze, de 106 milioane de metri cubi, cu 10 milioane de metri cubi mai mult decât în ziua precedentă.

Pe piața europeană a carbonului, contractul de referință CFI2Zc1 a crescut cu 0,44 euro, la 81,69 euro pe tonă, scrie Nasdaq.