Prețurile imobiliarelor în Europa au crescut, arată o analiză eToro, care scoate în evidență și faptul că achiziționarea de astfel de bunuri a devenit mai dificilă.
Prețurile imobiliarelor în Europa au crescut. Achiziționarea de bunuri imobiliare a devenit mai dificilă
eToro, o cunoscută platformă de investiții, a efectuat o analiză care arată că populația se confruntă cu mai multe dificultăți atunci când vine vorba de achiziționarea de bunuri imobiliare, din cauza inflației ridicate, dar și din cauza creșterii costurilor de finanțare.
„Ratele creditelor sunt în creştere din cauza majorării dobânzilor şi tind să descurajeze investitorii să cumpere proprietăţi. Dar piaţa imobiliară pare să fie încă departe de implozie. Preţurile locuinţelor din România au crescut în medie cu 8,5% în al doilea trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021. Această creştere este mai mică decât media Uniunii Europene, care se apropie de 10%, şi este mai mică decât rata anuală a inflaţiei care a fost de aproximativ 15%”, se menţionează în comunicatul eToro.
În același comunicat se mai arată că prețurile pe metru pătrat în România și-au oprit creșterea și au pierdut 2,6%, din luna mai a acestui an.
De asemenea, mai arată că cea mai mare creștere anuală a prețurilor a fost înregistrată în Cehia – 23,1%, Ungaria – 22,8%, Slovacia – 16,6%, Bulgaria – 14,6% și Polonia – 12,4%.
Referitor la partea vestică a Europei, prețurile locuințelor au crescut în Germania cu puțin peste 10%, în Franța cu 7,1% și în Italia cu 5,2%.
78% dintre investitorii români nu sunt prea încrezători în economia românească
Potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat, 78% dintre investitorii români nu sunt prea încrezători în economia românească. De asemenea, procentul investitorilor care nu sunt încrezători în piața imobiliară este de 64%, în creștere față de cum era acum trei luni.
„În timp ce toate aceste creşteri de preţuri fac ca situaţia de pe piaţa imobiliară să pară pozitivă, ultimul raport Eurostat din trimestrul al doilea 2022 arată că, în ultimele 12 luni, în 9 ţări europene din cele 14 incluse, numărul tranzacţiilor de vânzare a scăzut. În cinci ţări, numărul tranzacţiilor de locuinţe a crescut: Cipru (+34%), Bulgaria (+26,8 â%), Spania (+13,4%), Portugalia (+8,7%) şi Irlanda (+0,5%). Din zona noastră, în raport avem Ungaria, care înregistrează o scădere de 2% în timp ce raportul arată una dintre cele mai mari creşteri de preţuri din Europa, precum şi Bulgaria, care prezintă creşteri ale numărului de tranzacţii imobiliare şi ale preţurilor”, arată analiza.
Studiul mai arată în Austria a înregistrat o scădere de 15% an/an a numărului de vânzări, în timp ce prețurile au crescut cu 12%. În Germania, vânzările de imobiliare vor înregistra pentru prima dată o scădere de la criza din 2009, în contextul în care, anul trecut a înregistrat un record de vânzări.
Vânzările imobiliare ar trebui să scadă cu 7% în 2022
eToro mai arată că vânzările de apartamente, case, imobile comerciale și terenuri ar trebui să scadă cu 7% în acest an, chiar dacă asistăm la o creștere a prețurilor cu 10% an/an. Totuși, începând din luna iulie a acestui an, prețurile au început să scadă.
Institutul Gewos estimează o încetinire a creșterii prețurilor, ci nu o scădere, în timp ce presiunile asupra pieței imobiliare rămân ridicate din cauza imigrației puternice, dar și din cauză că noile construcții se opresc din cauza costurilor ridicate de construire și scumpirii creditelor.
Volumul construcțiilor a scăzut cu peste 1% în România
Analiza eToro mai spune că ultimul raport arată că volumul construcțiilor pentru clădirile rezidențiale a scăzut cu peste 1% în luna august a acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, dar de la începutul anului 2022 a crescut cu 6%.
Creditele pentru achiziţia de locuinţe au crescut în fiecare trimestru începând din trimestrul al treilea din 2021, datele BNR pentru luna august arătând o scădere uşoară faţă de luna anterioară, însă o creştere cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Datele conturează un tablou complicat pentru piaţa imobiliară pentru următoarea perioadă.