Prețurile în construcții vor crește până la finalul anului. Date oficiale INS

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat luni, 28 octombrie, noi date cu privire la prețurile în construcții. Potrivit datelor, prețurile vor crește până în decembrie 2024.

Conform datelor recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS), managerii din diverse sectoare economice din România estimează o dinamică variată a activității economice până la finalul anului 2024.

Aceste estimări oferă o imagine de ansamblu asupra tendințelor în comerțul cu amănuntul, construcții, industrie prelucrătoare și servicii.

SURSA FOTO: Dreamstime

Date INS. Comerțul cu amănuntul

În sectorul comerțului cu amănuntul, managerii prevăd o creștere semnificativă a activității economice, cu un sold conjunctural de +20% pentru următoarele trei luni.

Această expansiune este susținută de o creștere moderată a volumului comenzilor adresate furnizorilor, estimată la +16%.

De asemenea, se estimează o creștere moderată a numărului de salariați (+11%) și o majorare considerabilă a prețurilor de vânzare cu amănuntul (+30%).

Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare prognozează o creștere moderată a volumului producției, cu un sold conjunctural de +7% pentru perioada următoare.

În ceea ce privește numărul de salariați, estimările arată o scădere moderată (-6%), în timp ce prețurile produselor industriale sunt așteptate să crească moderat (+15%).

Sectorul construcțiilor

În sectorul construcțiilor, estimările pentru următoarele trei luni indică o scădere moderată a volumului producției, cu un sold conjunctural de -11%.

Managerii preconizează o stabilitate relativă a numărului de salariați (-5%) și o creștere semnificativă a prețurilor lucrărilor de construcții (+23%).

SURSA FOTO: pixabay.com

Servicii

Date oficiale INS. Pentru sectorul serviciilor, se estimează o stabilitate relativă a cererii (cifra de afaceri) în următoarele luni, cu un sold conjunctural de +5%.

De asemenea, managerii prevăd o stabilitate a numărului de salariați (0%) și o creștere moderată a prețurilor de vânzare (+15%).

Răspunsurile primite (managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final
se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta
negativă.

Următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

  • până la ± 5% relativă stabilitate
  • de la ± 6% până la ±15% creştere moderată, respectiv scădere moderată
  • de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere
  • peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată

Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate şi agregate conform CAEN Rev2.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2467 agenţi economici), construcţiilor (1378), comerţului cu amănuntul (2505)
şi serviciilor (3053).

Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principală şi mărimea întreprinderii.