Prețurile la alimente au crescut la nivel mondial. În iulie au fost majorate pentru a doua oară

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat că indicele global al prețurilor pentru produsele alimentare a crescut pentru a doua oară consecutiv în luna iulie.

Potrivit FAO indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna iulie din cauza avansului preţurilor la uleiuri vegetale, lactate şi zahăr. Acest lucru a dus la extinderea redresării din luna iunie, după scăderile puternice provocate de pandemia de coronavirus.

Ce face FAO

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publică lunar propriul său Food Price Index. În acest raport sunt măsurate modificările de prețuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În iulie, acest indice a crescut la 94,2 puncte, de la 93,1 puncte luna precedentă.

„La fel ca în iunie, creşterea preţurilor la uleiuri vegetale, lactate şi zahăr a compensat preţul mai redus la carne, pe fondul valorii constante a indicelui preţului cerealelor”, se arată în comunicatul FAO.

Cu cât au crescut

Potrivit FAO, preţurile la uleiuri vegetale au urcat cu 7,6% în iulie, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Preţurile la lactate şi zahăr au urcat cu 3,5% şi, respectiv, 1,4%, în timp ce Preţurile la carne au scăzut cu 1,8%,în urma reducerii cererii.

BNR prevede o inflație în România

Banca Națională a României a postat pe site-ul oficial raportul privind inflația. În document este menționată rata anuală a inflației IPC pentru sfârşitul anului curent şi al celui viitor.

„Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022”, se menţionează în raport.

În același raport sunt menționate și prețurile alimentelor. BNR se așteaptă ca acestea să înregistreze o dinamică anuală de 8,4 procente până la finalul anului. Mai mult decât atât, este anticipată o dinamică anuală de 3,3 procente până la finalul anului viitor.