Vinzarea de apartamente se afla la sfirsit de sezon. Toamna nu a fost atit de bogata pe cit se asteptau expertii, iar de acum icolo cumparatorii sunt tot mai putini, din cauza vremii: greu se icumeta cineva sa se mute cu tot calabalicul itr-o casa noua, pe ploaie, lapovita sau ninsoare. Lucian Racaru, director general al agentiei Centrul Imobiliar Romin (CIR), sustine ca tendinta pietei este de scadere – atit a numarului vinzarilor, cit si a preturilor de vinzare raportate i dolari. in plus, i Capitala, de circa trei saptamini, au aparut si apartamente ce sunt oferite la vinzare cu preturi i lei.
Cele mai multe ramin isa cele formulate i dolari, pretul unei locuinte bucurestene confort 1 pentru care se gasesc cumparatori fiind, de regula, cuprins itre 5.800 USD (o garsoniera) si 35.000 USD (un apartament de 3 camere). Pe strada Socului, i cartierul Pantelimon, s-a vindut chiar o garsoniera confort 1, i bloc civilizat (i care toti locatarii isi platesc itretinerea), la pretul de 4.500 USD.
Totusi, Marcel Iamandei, director al agentiei Apulum 94, sustine ca i zonele bine cotate ale Bucurestiului (partea de nord si centru – Unirii sau centrul vechi), preturile se mentin i valuta la aceleasi cote si, chiar daca nu cresc, ele nu se mai negociaza mult, ceea ce iseamna ca vinzatorii nu se mai grabesc sa-si dea oricum apartamentele.
si i Sibiu si Timisoara numarul tranzactiilor este i scadere. La Iasi, potrivit datelor oferite de agentia Gesat Imobil SRL, preturile se tin de dolar, dar nu se mai fac tranzactii. Acest lucru este cauzat, conform afirmatiilor directorului agentiei Luigi Turcu, de faptul ca ca nu sunt bani pe piata. in Sibiu, apartamentele s-au mai ieftinit i unele cazuri cu pina la 10%, fata de lunile de vara. Adrian Zarnescu, director al agentiei Teba Intermed SRL, afirma ca aceasta tendinta de ieftinire s-a iregistrat mai ales i rindul apartamentelor mari, de trei-patru camere.
La Cluj-Napoca, preturile au crescut usor i lei, dar nu au egalat cresterea dolarului. in aceasta toamna piata a fost vioaie, datorita cererii venite din partea studentilor, carora parintii mai grijulii si cu dare de mina le-au cumparat garsoniere sau apartamente cu unul sau doua camere.
Conform afirmatiilor domnului Uifalean, director al agentiei Casa Lux Plus din Cluj, cele mai multe vinzari s-au facut de altfel pe acest sector, al locuintelor mici, situate i zonele semicentrale sau de periferie. Preturile variaza foarte mult i functie de confort, diferentele ajungind uneori chiar la 100 milioane pentru o locuinta cu acelasi numar de camere.    

12% din romini isi cumpara locuinte prin agentii
Piata imobiliara libera ramine isa prima optiune a celor care doresc sa obtina o noua locuinta, daca ar avea bani suficienti. Potrivit unui studiu comandat de Ministerul Lucrarilor Publice si realizat recent de Biroul de Cercetari Sociale, 38% din cei care vor sa aiba o locuinta, apartament sau casa, intentioneaza sa o cumpere de pe piata imobiliara, 29% spera sa acceada la un credit ANL, 21% vor sa o construiasca i regie proprie si 12% cred le va pica din cer o alta formula.
Potrivit aceluiasi sondaj, 12% din cei care au cumparat de curind o locuinta au facut tranzactia prin intermediul unei agentii imobiliare. Cifra este totusi destul de buna, tinind seama ca 46% din acestia considera pretul pe care l-au platit foarte mare, iar 36,4% mare. Numai 17% sunt satisfacuti i ceea ce priveste costurile acestei intermedieri.