Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a explicat, marți, că în coaliția guvernamentală nu s-a discutat despre înghețarea prețului la carburanți, însă au fost discuții continue în Guvern despre impunerea unor măsuri de sprijin pentru populație.
De asemenea, Dan Vîlceanu a spus că Florin Cîțu a propus noi măsuri pentru sprijinirea populației care se confruntă cu scumpiri majore, precum reducerea TVA-ului și reducerea contribuţiilor. Acesta a adăugat că „e complicat să vii cu o măsură pentru fiecare produs în parte care se scumpeşte.”
Vîlceanu: Nu putem impune preţul tuturor produselor. Aşa ceva e imposibil!
„Nu am discutat (în coaliţia de guvernare – n.red.) de o îngheţare a preţului la carburanţi. De altfel, au existat discuţii în permanenţă în coaliţie despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a ajuta populaţia să treacă de această perioadă complicată.
De mai multe ori, Florin Cîţu a anunţat măsurile pe care noi le susţinem – mă refer la reducerea TVA, reducerea contribuţiilor, astfel încât să laşi populaţiei mai mulţi bani, pentru că altfel e complicat să vii cu o măsură pentru fiecare produs în parte care se scumpeşte.
Toate produsele se scumpesc în perioada asta şi nu ştiu cum am putea face pentru ca pentru fiecare produs de care au nevoie românii să venim şi să impunem noi preţul. Aşa ceva e imposibil!”, a explicat Dan Vîlceanu.
Reamintim că, pe fondul unor noi posibile sancțiuni împotriva Rusiei, prețul benzinei a ajuns la noi recorduri. Această creștere se simt și în România.
Șoc total pentru toți șoferii! Cea mai proastă veste! Nimeni nu credea că se va ajunge aici
În cursul zilei de luni prețul benzinei premium a trecut de 8 lei litru, așa cum arată datele centralizate de platforma gazonline.ro și de cele de pe Monitorul Prețurilor. Concret, un litru de benzină premium la stația Rompetrol Otopeni este de 8.08 lei pe litru, în timp ce benzina standard are un preț de 7.45 de lei pe litru.
Această creștere are loc în contextul în care prețul petrolului a urcat luni la cel mai ridicat nivel din anul 2008 încoace, pe fondul unei posibile interdicții a importurilor de petrol rusesc și a întârzierilor în revenirea țițeiului iranian pe piețele globale.
În primele minute de tranzacționare, petrolul Brent a ajuns la 139,13 dolari, iar petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a atins 130,50 dolari, ambele referințe atingând cele mai ridicate niveluri din iulie 2008, scrie Reuters, care adaugă că până la ora 10:17 GMT, prețurile au pierdut o parte din aceste creșteri, Brent-ul ajungând la 124,71 dolari pe baril, iar WTI-ul la 122,35 dolari.
Sancțiunile care au dus la o creștere a prețului
În cursul zilei de duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite ale Americii și aliații europeni analizează posibilitatea de a interzice importurile de petrol rusesc, în timp ce Casa Albă s-a coordonat cu principalele comisii din Congres care avansează cu propria interdicție.
Analiștii de la Bank of America au declarat că, dacă majoritatea exporturilor de petrol ale Rusiei vor fi întrerupte, ar putea exista un deficit de 5 milioane de barili pe zi (bpd) sau mai mare, iar asta înseamnă că prețul petrolului ar putea ajunge până la 200 de dolari.
Analiștii de la JP Morgan au spus că petrolul ar putea urca la 185 de dolari în acest an, iar analiștii de la Mitsubishi UFJ Financial Group Inc (MUFG) au spus că petrolul ar putea ajunge la 180 de dolari și ar putea provoca o recesiune globală.
Rusia este principalul exportator mondial de țiței și produse petroliere combinate, cu aproximativ 7 milioane de bpd, adică 7% din oferta globală.
Discuțiile pentru a revigora acordul nuclear încheiat de Iran cu puterile mondiale în 2015 au fost împotmolite în incertitudine duminică, în urma cererilor Rusiei de a obține o garanție din partea SUA că sancțiunile cu care se confruntă din cauza conflictului din Ucraina nu îi vor afecta comerțul cu Teheranul. China a ridicat, de asemenea, noi cerințe, potrivit unor surse.