Prețurile europene la electricitate au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în condițiile în care tăierile operate de Rusia în aprovizionarea cu gaze naturale se propagă în rețelele energetice și amenință să provoace pagube de durată pentru industrie și gospodării.

Energia electrică de bază din Germania a atins luni cel mai ridicat nivel din istorie și a depășit recordul anterior, stabilit în decembrie, după ce a crescut cu 13%, ajungând să se tranzacționeze la 325 de euro pe megawatt/oră. Contractul echivalent din Franța s-a dublat de la începutul anului, ajungând la 366 de euro pe MWh.

Prețurile la gaze au atins un nivel record

Prețurile energiei sunt puternic influențate de costul gazului, care este folosit pentru a genera electricitate. În Europa, prețurile la gaze au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, după ce Moscova a redus aprovizionarea cu gaze în Europa.

Situația este amplificată și de problemele de întreținere a unui număr mare de centrale nucleare din Franța. Țările vecine consumă gaze suplimentare pentru a genera electricitate pentru Franța, într-un moment în care continentul încearcă, de altfel, să conserve rezervele pentru iarnă, temându-se de noi reduceri ale exporturilor rusești.

„Nu este o situație pe care nimeni din Germania nu o avea în grafic nici măcar în urmă cu un an”, a declarat Hanns Koenig, șeful proiectelor comandate la Aurora Energy, o firmă de cercetare.

Germania a intrat în a doua etapă a planului de urgență

Luna trecută, Berlinul a pus în aplicare a doua etapă a planului său de urgență pe trei niveluri. Cel de-al treilea nivel ar necesita raționalizarea gazului pentru utilizatorii industriali și gospodării. Un oficial al administrației locale din Hamburg a avertizat, la sfârșitul săptămânii trecute, că ar putea fi nevoie de raționalizarea apei calde în timpul iernii, dacă deficitul de gaz continuă.

Fabricile europene de zinc și aluminiu se află sub o presiune semnificativă din cauza creșterii costurilor energetice și a scăderii prețurilor. Chris Heron, director de afaceri publice la Eurometaux, asociația europeană a metalelor, a declarat că sectorul este „în genunchi” din septembrie anul trecut și că „închiderea unor noi fabrici este o preocupare reală dacă prețurile energiei rămân atât de ridicate”, transmite Financial Times. 

Prețul petrolului a crescut cu peste 2%

Petrolul a crescut luni, deoarece îngrijorările legate de ofertă, determinate de scăderea producției OPEC, de tulburările din Libia și de sancțiunile împotriva Rusiei, au depășit temerile legate de o recesiune globală care să afecteze cererea.

Inflația din zona euro a atins încă un nivel record în iunie, consolidând argumentele în favoarea unor creșteri rapide ale ratelor de dobândă ale Băncii Centrale Europene, în timp ce sentimentul consumatorilor din SUA a atins un minim record.

Țițeiul Brent a crescut cu 2,26 dolari, sau 2%, la 113,89 dolari pe baril până la ora 16: 48 GMT (19:48 ora României) , după ce a scăzut cu peste 1 dolar în primele tranzacții. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,20 dolari, sau 2%, la 110,63 dolari, într-un volum redus în timpul vacanței de Ziua Independenței din SUA.

Libia a declarat stare de forță majoră

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ratat ținta de creștere a producției în luna iunie, potrivit unui sondaj Reuters.

În Libia, membră OPEC, autoritățile au declarat joi forță majoră în porturile Es Sidr și Ras Lanuf, precum și la câmpul petrolier El Feel, precizând că producția de petrol a scăzut cu 865.000 de barili pe zi (bpd).

Între timp, producția Ecuadorului a fost afectată de mai mult de două săptămâni de tulburări care au făcut ca țara să piardă aproape 2 milioane de barili de producție, a declarat compania petrolieră de stat Petroecuador.

Premierul britanic Boris Johnson a cerut luni grupului de producători OPEC+ să producă mai mult petrol pentru a face față unei crize a costului vieții. citeste mai departe

Țițeiul Brent a fost aproape în acest an de a depăși recordul din 2008, de 147 de dolari pe baril, după ce invazia Rusiei în Ucraina a sporit îngrijorările legate de aprovizionare.

Creșterea prețurilor la energie pe fondul interdicțiilor impuse petrolului rusesc și a reducerii ofertei de gaze a dus inflația la maxime de mai multe decenii în unele țări și a alimentat temerile de recesiune, transmite Reuters.