Prețurile la energie electrică se vor menține la niveluri record. Analiștii vin cu vești proaste
Mai mult de atât, analiştii din sectorul energetiei avertizează că nu se anticipează ca preţurile record ale energiei să se încheie în curând. În acest context, este posibil ca nervozitatea pieţei să persiste pe tot parcursul iernii, potrivit informațiilor transmise de cnbc.com
Amintim că preţul gazelor naturale cu livrare în octombrie a urcat miercuri la un nivel record de 79 de euro, respectiv 93,31 dolari pe megawatt-oră, la hub-ul olandez TTF, un centru european de referinţă. Contractul a crescut cu peste 250% din ianuarie în timp ce contractele de referinţă ale energiei electrice din Franţa şi Germania s-au dublat, conform sursei menționate.
În Marea Britanie sunt cele mai ridicate facturi la electricitate din Europa
Preţurile energiei electrice au crescut în Marea Britanie pe fondul dependenţei ridicate a ţării de gaze şi surse regenerabile de energie electrică. Aici au fost înregistrate cele mai ridicate facturi la electricitate din Europa.
Preţurile energiei electrice britanice cu livrare a doua zi au crescut cu aproape 19%, ajungând miercuri la 475 de lire sterline, respectiv 656,5 dolari. Contractul se tranzacţiona deja aproape de niveluri record la scurt timp după ce un incendiu la o legătură electrică între Marea Britanie-Franţa a întrerupt importurile de energie electrică către Marea Britanie.
„De departe cel mai important factor este preţul gazelor”, a declarat Glenn Rickson, director pentru analize energiei europene la S&P Global Platts Analytics, pentru sursa menționată.
Creşterea preţurilor la carbon şi cărbune
De asemenea, preţurile mai mari ale gazelor sunt un „factor important” în creşterea preţurilor la carbon şi cărbune, susține Rickson. Totuși, există şi alţi factori de sprijin, cum ar fi producţia eoliană scăzută şi indisponibilitatea centralelor nucleare pe întregul continent, spune acesta.
Preţurile carbonului în Europa aproape s-au triplat anul acesta, deoarece UE reduce oferta de credite de emisii. Preţul de referinţă al carbonului la nivelul UE a urcat la peste 60 de euro pe tonă pentru prima dată în ultimele săptămâni.
Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii este cel mai mare program de comercializare a carbonului din lume, acoperind aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului şi încărcând emiţători pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit.
Preţurile record ale carbonului au făcut ca sursele extrem de poluante de generare a energiei să fie şi mai puţin atractive, deoarece cărbunele, de exemplu, emite mai mult dioxid de carbon atunci când este ars.
Glenn Rickson a declarat că perspectivele preţurilor energiei europene în această iarnă vor fi „extrem de dependente” de preţurile la gaze, adăugând că se aşteaptă ca acestea să crească şi mai mult în următoarele luni.
„În afară de tabloul mediu, ne aşteptăm ca preţurile să fie foarte volatile, cu fluctuaţii de la preţuri orare scăzute sau chiar negative atunci când generarea eoliană este ridicată, la preţuri foarte ridicate, aşa cum s-a văzut deja când vântul este scăzut şi cererea este ridicată”, a mai spus directorul pentru analize energiei europene la S&P Global Platts Analytics.
Sursă foto: Dreamstime